Akár tíz fok is lehet hajnalban

tt

2012. augusztus 9., csütörtök 16:06, frissítve: csütörtök 16:06

A hét második fele alapvetően napos lesz, amibe szél, zápor, és helyenként zivatar is belezavarhat. A maximális hőmérséklet 28 fok körül alakul, míg éjszaka akár 10 fokra is süllyedhet a hőmérő higanyszála.

A napközben megnövekvő fátyol- és gomolyfelhők mellett alapvetően napos idő várható, de csütörtökön elsősorban délnyugaton és északkeleten erősebben felhős területek is lesznek. Csütörtökön néhol, pénteken az ország északi felén helyenként várható záporeső, sőt pénteken északkeleten egy-egy zivatar kialakulása sem kizárt.

Az északi, északnyugati szél napközben megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 10 és 18 fok között várható, de északon a völgyekben ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 23 és 28 fok között valószínű.

Lőttek a strandidőnek

Jenki Szilvia, a szolgálat meteorológusa által készített előrejelzés szerint szombaton már inkább csak rövid napos időszakokra lehet számítani, nagyobbrészt erősen felhős idő várható. Több helyen előfordulhat kisebb eső, zápor, az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10-16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18-24 fok között alakul.

Vasárnap erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, de legalább néhány órás napsütésre mindenütt számítani lehet. Északkeleten és keleten szórványosan, néhol másutt is lehet záporeső. Az északi szél néhol megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9-14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21-25 fok között alakul – írta a meteorológus.

Frontvonal a kontinensen keresztül

A Brit-szigetek felett helyezkedik el az a nagy kiterjedésű anticiklon, amely meghatározza kontinensünk nagyobb részének időjárását. Dél- és Közép-Európában, valamint a Brit-szigetek térségében ezért többnyire napos, száraz az idő. Ugyanakkor hosszan elnyúló, hullámzó frontálzóna húzódik a Szentpétervár–Koppenhága–Brüsszel vonal mentén, továbbá a Kelet-európai-síkságon át az Uráltól egészen a Fekete-tengerig. Emiatt északon és keleten többnyire felhős az idő, többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar.

Skandináviában akár 20 fok is lehet

A csúcshőmérséklet a mediterrán térségben és Oroszország déli részén általában 33, 38 fok között alakul, de helyenként Görögországban és a Kaszpi-tenger mentén 40, 42 fokot is mérnek. Eközben a Skandináv-félszigeten 10 és 20 fok közé melegszik fel délutánra a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását az említett anticiklon peremén északias áramlással érkező néhány fokkal hűvösebb, változó nedvességtartalmú levegő alakítja.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.