A szülők összefogása is kell az iskolai vécék felújításához

2018. február 14., szerda 06:00, frissítve: szerda 15:39

Bár Szekszárd fideszes polgármestere, Ács Rezső néhány hete nem tudott a városban nagyobb problémát említeni a migrációnál, úgy tűnik, ezzel nem minden család értene egyet. Ugyanis miközben tavaly január óta teljesen állami kézben vannak az iskolák, három szekszárdi intézményben is a szülők segítségét kérik a mosdók felújításához – tudta meg a Magyar Nemzet. Az érintett intézmények a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Baka István Általános Iskola, illetve a Dienes Valéria Általános Iskola.

Lapunknak egy neve elhallgatását kérő forrás arról mesélt, a Garay egyik szülői értekezletén jelezte az iskola igazgatója, hogy lenne lehetőség a vizesblokk felújítására, ám a költsége roppant nagy, 24 millió forint. Kapnak támogatást, de így is hiányzik nyolcmillió. Informátorunk szerint a szülőktől nem feltétlenül azt várták, hogy maguk adakozzanak, inkább azt kérték, vessék be a kapcsolataikat. Vagyis nekik kellene – miként a szülő fogalmazott – összetarhálni a többmilliós összeget, „ami nonszensz”. Megjegyezte, ő azért is van kiborulva, mert az intézmény nemrég bált rendezett, amelyen összegyűlt több százezer forint az iskola hangtechnikai berendezésének felújítására, ám végül „megszavaztatták”, hogy ez is a vécére menjen. Forrásunk hozzátette: „Az ember amiben tud, segít, de azért mindennek van határa.”

Lapunk az ügyben kereste Pekari Bernadettet, az általános iskola vezetőjét. Ő arról beszélt, egy másik iskola szülői munkaközössége kezdeményezte a város vezetésénél, hogy összefogással javítsanak az intézmények vizesblokkjának állapotán. A Garay azért csatlakozott, mert ez náluk is probléma. Mint elmondta, a szülők segítségét abban kérték, hogy ha az ismeretségi körükben van olyan vállalkozó vagy vállalati kapcsolat, amely felajánlásával segíteni tud, akkor jelezzék. – Nem a szülői háztól kértünk anyagi támogatást – hangsúlyozta. Hogy pontosan mekkora összegre lenne szükség, arra nem tudott válaszolni, mivel a felújítás költségvetésének tervezése folyamatban van. Így a nyolcmillió forintot is csupán előzetes kalkulációnak nevezte. – Szeretném megerősíteni, hogy az intézményben nyíltan, őszintén kértem a testület és a közösségek véleményét, és a pozitív lehetőséget látja benne minden fél – jelentette ki. Ha nem lesz sikeres a kezdeményezés, elállnak a felújítás támogatásától, ami az önkormányzat és a tankerületi központ hatáskörében marad.

Ehhez hasonlóan a Baka István Általános Iskolában is számítanak a szülők összefogására. Ott is a február végi bál bevételét ajánlanák fel a célra, miután az intézmény mosdóit 1983 óta nem újították fel. Lapunknak az iskolát vezető Parrag Katalin Erzsébet is arról beszélt: pozitívan értékeli a lehetőséget, együttműködés van az önkormányzat, a tankerület és a szülők közt. Sőt, maguk a szülők keresték meg őt azzal, hogy szeretnének segíteni. Megjegyezte: nincs előírt összeg, amelyet az iskolának össze kellene gyűjtenie. Vagyis összegyűjtenek, amennyit tudnak, a fennmaradó részt pedig kettéosztja az önkormányzat és a tankerület. – Ha az idei bált a vállalkozók szeretnék támogatni, azt nagyon köszönjük, de semmi sem kötelező – tette hozzá. Elmondta, az összefogásra azért volt szükség, hogy a három általános iskola mielőbb, egy év alatt meg tudjon újulni, enélkül ugyanis több időre lett volna szükség. – Úgy gondolom, hogy ez nagyon jó kezdeményezés, a szülők örültek neki. Nem marasztalnám el sem az önkormányzatot, sem a tankerületet – hangsúlyozta. A tervek szerint a felújítást a nyáron elvégzik, ősszel pedig már a felújított vizesblokkokat vehetik igénybe a diákok.

Lapunk az ügyben kereste a Klebelsberg Központot és a Szekszárdi Tankerületi Központot is. Szerettük volna megtudni, hogy miért kell a szülőket és az önkormányzatot bevonni a felújításba, illetve hogy mennyi pénze van erre a tankerületnek, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szekszárd legutóbb egyébként nem az iskolái, hanem volt polgármestere, a trafikbotrányokban elhíresült, manapság pedig már Kósa Lajos államtitkáraként tevékenykedő Horváth István miatt került a figyelem középpontjába. Mint a Népszava hétfőn megírta, az elmúlt két évben egész Tolna megyében Horváth István angoltanár feleségének az agrárcége vitte el a legtöbb uniós mezőgazdasági pályázati támogatást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.14.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.