A Telekom pártján a kormány

Katona Mariann

Katona Mariann

2016. január 22., péntek 07:32, frissítve: péntek 13:54

Egyre több jel utal arra, hogy színjáték lehet a kormány és a Telekom nyilvánosság előtt zajló háborúja. Kiderült ugyanis, hogy a kormány aznap hosszabbított meg többmilliárdos keretszerződést – többek között – a Telekommal, amikor az Ákos-ügy miatt bejelentették, felmondják az egyébként havi ötvenezer forint értékű mobilinternetes előfizetéseket. Lázár János szerint a hosszabbítás rossz döntés volt.

A kormány azért támadta a nyilvánosság előtt látványosan a Telekomot, mert a távközlési cég kihátrált Kovács Ákos mögül az énekes nőket érintő nyilatkozata miatt.

Az Átlátszó bukkant rá, hogy a Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által a három mobilszolgáltatóval (Vodafone, T-Mobile, Telenor) kötött 4,5 milliárd forint értékű, egyébként tavaly év végén lejárt keretszerződést eközben módosították: meghosszabbították a keretösszeg kimerüléséig, de legfeljebb 2016. december 31-ig. A lépést azzal indokolták, hogy újabb szerződést már nem tudtak kötni, az ellátást viszont biztosítani akarják.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta, véleménye szerint „a KEF rossz döntést hozott”. Hozzátette: meg kell vizsgálni a szerződéses konstrukciókat, mert csak azok esetében van lehetőség felbontásra, ahol a dokumentum erre okot biztosít vagy éppen a határideje lejár.

Külön érdekesség, hogy a Telekomot is érintő szerződést éppen azon a napon – tavaly december 17-én – módosították, amikor Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentette, hogy az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt a Magyar Telekommal kötött előfizetői szerződéseik felmondására utasították. Nem sokkal később azonban már pontosított és kiderült, csak a mobilinternet-előfizetéseket mondják fel. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodán ez egyébként mindössze egy havonta nagyjából 50 ezer forint értékű szerződést jelentett.

Nem olyan rossz a viszony

Már korábban is voltak jelei annak, hogy miközben a kormány a nyilvánosság előtt harcol a Telekommal, valójában mégsem lehet olyan rossz a viszony. Lapunk is megírta, hogy az európai hírű magyar klub, a kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkező veszprémi kézilabda-egyesület Fonyó Károly lemondása miatt megüresedett elnöki posztjára Szabó János, a Magyar Telekom pénzügyi vezérigazgató-helyettese került.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A botrány azután robbant ki, hogy Kovács Ákos egy televíziós interjúban arról beszélt, szerinte a nők dolga nem a pénzkeresés, hanem a női princípium beteljesítése, valakihez tartozni, valakinek gyereket szülni. A Fidesz kongresszusán az interjú megjelenésének napján egyébként Kövér László választmányi elnök is sokat támadott mondatokat mondott, amikor arról beszélt, „lányaink” önmegvalósításának legmagasabb minősége, ha unokákat szülnek „nekünk”.

A Telekom egyből lépett, és felbontotta szponzori szerződését az énekessel. Arra hivatkoztak, hogy nem tartják összeegyeztethetőnek cégcsoportjuk hitvallásával és értékrendjével az interjúban elhangzottakat. Döntésüknek nyomatékot is adtak, és néhány órával az énekes Budapest Arénában meghirdetett koncertje előtt elkezdték leszedni a Telekomot is hirdető molinókat.

Akció, reakció

A kormány sem hagyta annyiban az egyébként részben német állami tulajdonú cégcsoport lépését, és döntött a telekomos szerződések egy – egyébként csekély – részének felbontásáról. Kormánypárti politikusok is elmondták a véleményüket. – Ez egy véleménydiktatúra, amit a Telekom megengedett magának – közölte például Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „pont egy német cégnek tudnia kéne, hogy mi az a diktatúra”. Rogán Antal pedig arról beszélt, a Telekom visszaélt azzal a lehetőséggel, hogy van pénze, nagy cég és nagy befolyással rendelkezik. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a kormány válaszul szimbolikus lépést tett, így kívánták minden magyar polgár nevében jelezni, hogy nem lehet bármit megtenni, egy ilyen intézkedést annak meghozatala előtt alaposan végig kell gondolni. Azt is mondta, hogy véleménye szerint a Telekom megsértette az alaptörvényt, amely világosan kimondja: Magyarországon szólás- és véleménynyilvánítási szabadság van. Az ügy kapcsán az alaptörvényre hivatkozott Orbán Viktor miniszterelnök is. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy az énekesnek joga van saját véleménye kifejtéséhez, és ha valaki azzal nem ért egyet, nem bosszút kell állni, hanem vitatkozni kell vele.

A kormánypárti politikus szerint a Telekom lépése visszaidézte azt az aczéli kultúrpolitikát, amely nem a kulturális teljesítmény, hanem a politikai állásfoglalás alapján értékelte a művészeket. – Aczél elvtárs köztünk sétál, és a Magyar Telekom idézte meg – közölte.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.22.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.