A temetkezési cég dolgozói kampányolnak a Fidesznek Esztergomban

2018. március 2., péntek 07:44, frissítve: péntek 10:13

Már legalább két alkalommal előfordult a választási kampányban, hogy önkormányzati vagy állami társaság dolgozóit, esetleg közmunkásokat utasítanak arra, gyűjtsenek aláírást helyben a fideszes jelöltnek. Ismert: nemrég Szentendrén a kormánypárti többségű önkormányzat egyik szakreferense körlevélben kérte a helyhatóság több vezetőjét is, gyűjtsék össze a Fidesz aktivistáinak névsorát. Emiatt a helyi választási bizottság elmarasztalta az illetőt. A Heves megyei Heréden a polgármester rokona a postán akart támogató aláírásokat szerezni a fideszes Szabó Zsoltnak – a Jobbik ezért beadvánnyal fordult a hatvani főjegyzőhöz.

Most Esztergomban merült fel a gyanúja annak, hogy egy önkormányzati tulajdonú cég dolgozói vesznek részt a helyi fideszes jelölt kampányában. A Civilhetes portál ugyanis arról írt, az Esztergomi Kegyeleti Kft. munkatársai Völner Pál igazságügyi államtitkárnak gyűjtenek aláírásokat a városban. A cikk szerint az esztergomi kórház előtt és a buszpályaudvaron szólították meg az embereket a cég dolgozói munkaidőben, támogatói aláírást kérve a Fidesznek.

Egy korábban az Esztergomi Kegyeleti Kft. alkalmazásában álló személy – akit telefonon értünk el – megerősítette lapunknak a portál értesüléseit: a férfi elmondta, hogy a cég vezetése már Meggyes Tamás polgármestersége idején is előszeretettel utasította a kft. alkalmazásában álló dolgozókat arra, hogy a Fidesznek gyűjtsenek kopogtatócédulákat. A volt alkalmazott arról is beszélt, hogy a gyakorlat ma is általános. „Hóban, fagyban, mindig kampányolnak Völner Pálnak” – fogalmazott forrásunk. Emellett házról házra járva is kérik a választók támogatását. „Sokan mondják, mindenki tudja” – utalt a visszaélés köztudott voltára a férfi. Az „akció” irányítóját is megnevezte a kft. ügyvezetője, Hégli Krisztián személyében. Hégli neve a Civilhetes cikkében is feltűnik: mint írják, buzgalmával akarja biztosítani pozícióját a cégnél.

Igyekeztünk megkeresni az ügy valamennyi érintettjét, de sem Völner Pált, sem Hégli Krisztiánt nem sikerült elérni. A kft.-t tulajdonló önkormányzati Strigonium Zrt. vezérigazgatója betegség miatt nem tartózkodott a munkahelyén. Nyilatkozott viszont Esztergom jegyzője, Endre Szabolcs, aki annyit mondott, nem tudnak az esetekről, ám amennyiben írásos bejelentést kapnak, vizsgálatot indítanak.

Hasonlóképpen nem tudták megerősíteni a Civilhetes értesülését a város ellenzéki önkormányzati képviselői. A jobbikos Stámusz Andrea állítása szerint nem tudott az ügyről. Az LMP-s Vigh László, aki az Esztergomi Kegyeleti Kft. felügyelőbizottságának elnöke, megkeresésünkre elmondta, hogy nincsenek információi, főleg mivel a bizottság nem túl gyakran ül össze. Azt azonban megerősítette: Hégli erősen kötődik a kormánypárthoz. Egy másik független képviselő, felügyelőbizottsági tag sem tudott felvilágosítással szolgálni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.02.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.