A tét, hogy marad-e a jelenlegi kormánytöbbség

2011. november 9., szerda 07:00

Az ország azon kevés önkormányzatainak egyike a miénk, amely nem halmozott fel hitelt, és nem bocsátott ki kötvényt – mondta el lapunknak adott interjújában Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, aki a Fidesz–KDNP jelöltjeként indul a hétvégi időközi országgyűlési választáson. Szerinte sikeres szereplés esetén a kormánypárti frakció megőrzi jelenlegi pozícióját.

– Van-e saját programja a mostani időközi választásra, és ha igen, mit tartalmaz?
– A november 13-ra kitűzött időközi országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP pártszövetség közös egyéni jelöltjeként indulok. Erre azért kerül sor, mert Balsai Istvánt, kerületünk korábbi képviselőjét alkotmánybírói tisztségbe emelték. Bár váratlanul ért, nagy megtiszteltetésnek és munkám elismerésének tartom, hogy a KDNP javaslatára – a helyi Fidesz-szervezet támogatásával – én indulhatok a mandátumért. Ha elnyerem a választók bizalmát, az lesz az elsődleges feladatom, hogy szakismereteimmel és politikai tapasztalataimmal a kormány céljait segítsem. Hiszem, hogy az ország nehéz helyzetén csakis a kormány intézkedéseinek támogatásával, és nem egyéni programok meghirdetésével lehetünk úrrá.

– Tavaly októberben ismét polgármesterré választották. Mit sikerült azóta megvalósítani a kerületben? Mire a legbüszkébb?
– Még februárban átadtunk Hűvösvölgyben egy hatvan férőhelyes mobil bölcsődét, idén szeptemberre pedig lezárult a Fillér Utcai Általános Iskola teljes körű felújítása. Nemrég vették birtokukba a gyerekek a gyönyörűen rendbe hozott Bolyai Utcai Óvoda műemlék villaépületét. Az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona is új, szép környezetbe költözött Hidegkúton. Az önkormányzat egyik bátor vállalkozása volt, hogy márciustól saját hatáskörében üzemelteti a parkolási rendszert. Az első félévi adatok bizonysága szerint jó döntést hoztunk: hatékonyabban, gazdaságosabban működik az új szisztéma, mint korábban. Természetesen beszélhetnék további sikerekről is.
A Bibó István park átadása


– Szükség van további változtatásokra?

– Soha nem lehetünk elégedettek, az építkezés, a korrekció folyamatos, de mint eddig is, kiegyensúlyozott gazdálkodásra törekszünk. Az ország azon kevés önkormányzatainak egyike a miénk, amely nem halmozott fel hitelt, és nem bocsátott ki kötvényt. Intézményeink dolgozói és mindazok a kerületiek, akik igénybe veszik szolgáltatásainkat, biztonságban érezhetik magukat. Persze azért, hogy ez így is maradjon, sokat kell tennünk a jövőben is.

– Mennyire durvult el a mostani kampány, és hogyan lehet azt megakadályozni?
– Úgy vélem, megakadályozni nem lehet, de a jó példa talán célhoz vezet. A közelmúltban több fórumon is elmondtam: minden jelölt és támogató szervezet érdeke, hogy ne személyeskedéssel, a politikai ellenfél lejáratásával, hanem programjuk és nézeteik ismertetésével győzzék meg a választókat. Aki nem ezt teszi, önmagát járatja le. A II. kerületben – kevés kivételtől eltekintve – mindig sikerült megőriznünk az egymást tiszteletben tartó, kulturált beszédmódot.
Bólyai utcai óvoda átadása

– Napvilágot láttak-e már visszaélések?

– Az ajánlószelvények gyűjtése során tudomásunkra jutott, hogy ismeretlen emberek a Fidesz aktivistáinak adták ki magukat, és kitöltetlen kopogtatócédulákat kértek a választóktól. Nem derült ki, melyik szervezet próbált ilyen nemtelen módon ajánlószelvényhez jutni, de a II. kerületi Fidesz-szervezet feljelentést tett a kerületi rendőrkapitányságon. A napokban pedig a helyi választási irodához kellet fordulnunk, mert sok plakátunkat letépték. A kerületi kapitányság azzal segíti a választás méltóságát, hogy fokozza a rendőrök jelenlétét a közterületeken.

– Sokan támadhatják Önt azzal, hogy már parlamenti képviselő, ezért nem érdemes Önre szavazni. Mit üzen nekik?
– Kormányunknak soha nem látott nehézségekkel kell szembenéznie. Súlyos gondok forrása az eladósodás, és az elhúzódó gazdasági válságból fakadó társadalmi feszültségek sora. Ebben a nehéz helyzetben alapvetően fontos, hogy a kormány mögött erős parlamenti frakció álljon. Ha a II. kerületi választópolgárok szavazataival egyéni mandátumhoz jutok, listás helyemre a Fidesz–KDNP pártszövetség új képviselőt delegálhat. Országgyűlési frakciónk tehát – sikeres szereplésem esetén – megőrzi jelenlegi pozícióját.

 

 

 

 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

 

 

 

 

 

 

Értelmi fogyatékosok nappali otthonának az átadása

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.