A tíz éve változatlan ösztöndíjak miatt morgolódnak a hallgatók

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

2017. május 10., szerda 20:23, frissítve: szerda 20:56

Az utóbbi hónapokban botrányokon átesett Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre látogatott el szerdán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), ahol a telt házas fórumon arról panaszkodtak a hallgatók, hogy továbbra is nagy Józsa János rektor és a Gazdaságtudományi Kar (GTK) közötti feszültség, valamint az alacsony ösztöndíjak miatt „nem éri meg jól tanulni” – derül ki a HÖOK szerdai közleményéből.

A rektor és a kar közötti vita alapja, hogy bár rendeződni látszott, hogy a GTK az egyetem része marad és teljesítményüket elismerve érvényesülhetnek a műszaki túlsúlyú egyetemen, a rektor mégis az általa kijelölt dékánnak kedvezett, hiába nem kapott elég szavazatot a kari választáson. Józsa János sajátos egyetemvezetési gyakorlatáról sokat elmond, hogy a 24.hu értesülése szerint Palkovics László oktatási államtitkár fizetési limitet vezetett be az egyetemen, mert bizonyos személyek kedvezőbb juttatásban részesültek, mint az államtitkárság szerint az méltányolható.

A HÖOK egy korábbi sajtótájékoztatója alapján arra számít, hogy az alacsony ösztöndíjakról országosan panaszkodni fognak a hallgatók, mint ahogy azt most a BME diákjai tették. Az ösztöndíjak utoljára 10 éve emelkedtek, a Gyurcsány-kormány idején, de akkor is úgy, hogy szűkült a jogosultak köre. Az azóta mutatkozó infláció önmagában emelést indokolhat, de figyelembe kell venni azt is, hogy több olyan új költség is jelentkezett a hallgatók életében, melyekkel tíz éve még nem kellett számolniuk.

Kedden Balog Zoltán miniszter és Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be az Új nemzeti kiválóság program további forrásbővülését, ebből ösztöndíjra 4 milliárd forintot fordítanak. Kérdéseinkre, hogy az élvonalba tartozó hallgatók támogatása mellett várható-e, hogy hozzányúlnak az ösztöndíjakhoz is, Bódis József úgy reagált, hogy a HÖOK emelésre vonatkozó koncepciója a felsőoktatási kerekasztal előtt van, de úgy látják, hogy még nem kiforrott a tervezet. Információink szerint 28 milliárd forintos forrásbővülést szeretne elérni a HÖOK, ebből 40 százalékkal tudnák emelni a hallgatói juttatásokat. A 2018-as költségvetés tervezetében egyelőre nem szerepel az ösztöndíjak emelése, a költségvetés elfogadása még májusban, de várhatóan június elején megtörténhet.

A HÖOK a CEU ügye kapcsán tapasztalta, hogy számos feszültség felszínre került a felsőoktatásban, ezért országjárásba kezdtek Jövőkép címmel, hogy egy problématérképet rajzoljanak ki és ennek mentén tudják érvényesíteni a hallgatók érdekeit – jelentette be múlt héten a hallgatói szervezet.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.