A többség úgy látja, már titkolni sem próbálja a korrupciót a Fidesz

MN

2018. március 27., kedd 08:43, frissítve: kedd 09:13

Az emberek több mint fele (56 százaléka) gondolja úgy, hogy a korrupció veszélyes méreteket ölt Magyarországon, 40 százalékuk szerint gyakorlatilag teljesen átszövi az országot – derül ki a Republikon Intézet felméréséből, melyet a 24.hu megbízásából készítettek.

A kutatás eredményei szerint mindössze 5 százalék válaszolta azt, hogy a korrupció jelenlegi mértéke egyáltalán nem kirívó. 32 százalék úgy véli, a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása alatt sokkal kirívóbb a korrupció, mint korábban volt, és mindössze 9 százalék mondta azt, hogy a jelenlegi helyzet nem kiemelkedő.

A megkérdezettek 52 százaléka úgy gondolja, hogy a korrupció veszélyezteti az ország működését, 37 százalékuk szerint pedig egyszerűen elfogadhatatlan a korrupció jelenlegi mértéke. Ezzel szemben csupán 16 százalék helyezkedett arra az álláspontra, hogy lehet, hogy vannak korrupciós ügyek, de legalább minden működik az országban. A többség, 54 százaléka azért tartja a jelenlegi kormányra jellemző korrupciót különösen felháborítónak, mert szerintük már meg sem próbálják eltitkolni az ilyen ügyeket.

A felmérésben részt vevők 53 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy a kormány arra költi az adófizetők pénzét, hogy a hozzá közel álló emberek meggazdagodjanak. Mindössze 13 százalék nem értett egyet ezzel az állítással, annyian, ahányan nem tudtak vagy nem akartak válaszolni erre a kérdésre. Bár az általános vélekedés szerint a különféle ügyeskedéseket hajlandók vagyunk elnézni, 69 százalék úgy gondolja, hogy azok, akik a korrupcióban érintettek, érdemtelenül gazdagodnak meg, és csak 4 százalékuk volt ezzel ellentétes véleményen.

A válaszadók 57 százaléka szerint csak akkor lehet valamit elérni Magyarországon, ha a megfelelő kapcsolatokkal rendelkezünk, 47 százalékuk szerint pedig nem lehet sikeres vállalkozást indítani fideszes kapcsolatok nélkül. A megkérdezettek 49 százaléka úgy gondolja, hogy egy jó politikusnak mindent meg kell tennie a korrupció visszaszorítása érdekében, és mindössze 5 százalékuk jelentette ki azt, hogy a korrupció a hatalom természetes velejárója, így kár küzdeni ellene.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Republikon Intézet rákérdezett arra is, hogy milyen következményekkel fog járni, ha a korrupció a mostani mértékben folytatódik. 57 százalék úgy gondolja, hogy ha továbbra is szabálytalanul költi el a kormány az Európai Uniótól kapott forrásokat, az unió előbb utóbb meg fogja vonni azokat. 10 százalék azonban nem számít ilyen lépésre.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.