Nyár óta nyomoznak az MNB arculatváltása miatt

WA

2011. december 1., csütörtök 13:31

Hűtlen kezelés gyanúja miatt már nyár óta nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arculatváltásával összefüggésben – közölte Hatala József országos rendőrfőkapitány Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztossal.

A rendőrfőkapitány leveléről Budai Gyula csütörtökön tájékoztatta az MTI-t, felidézve, hogy október végén fordult Hatala Józsefhez, kérve, hogy tájékoztassa őt: milyen tárgyban és ügyszám alatt folytatnak nyomozást a Braun&Partners Kft.-vel szemben.

Válaszában az országos rendőrfőkapitány azt írta, hogy a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség június elején rendelt el nyomozást a jobbikos Lenhardt Balázs feljelentése alapján. A Jobbik országgyűlési képviselője által tett feljelentés adatai szerint a jegybank a közelmúltban – az MNB felügyelőbizottságának álláspontja szerint szükségtelen – arculatváltást hajtott végre csaknem 45 millió forintból.

Hatala József közölte: a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt nyomoz az ügyben.

Lapunk július végén számolt be arról, hogy nyomoz a rendőrség a jegybank kommunikációs szerződéseivel kapcsolatban tett feljelentés nyomán.

A törvényes működés a feltétel

Budai Gyula találkozót kezdeményezett a Négy Mancs Alapítvány kuratóriumi elnökével. Az egyeztetések megkezdésének egyik feltétele az, hogy az alapítvány állítsa helyre törvényes működését. Ha ez elmarad, akkor az ügyészség a bíróságon kezdeményezheti az alapítvány megszüntetését – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján az elszámoltatási kormánybiztos.

A magyar libatenyésztőket és ezen keresztül a magyar államot az elmúlt években olyan jogtalan és indokolatlan támadás érte a Négy Mancs Alapítvány részéről, melynek következtében több milliárd forint kár érte a tenyésztéssel foglalkozó magánszemélyeket – mondta Budai Gyula, rögzítve: a magyar kormány nem fogja hagyni, hogy az alapítvány – amely a Fővárosi Főügyészség megállapításai alapján törvénysértően működik – ilyen kampányt folytasson, ezért minden törvényes eszközzel fel fognak lépni ez ellen.

A kormánybiztos azután kezdeményezett törvényességi felügyeleti eljárást a Fővárosi Főügyészségen, hogy több magyarországi libatenyésztő is megkereste azzal, hogy az alapítvány szerintük valótlan tartalmú propagandával járatja le őket. Budai Gyula a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál az alapítvány forrásainak vizsgálatát kérte.

Budai Gyula a kuratóriumi elnökhöz írt levelében választ vár arra, hogy milyen adományokkal gazdálkodik az alapítvány, illetve részesülnek-e német vagy osztrák magánszemélyek támogatásából.

A kormánybiztos sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumban jelenleg is folyik az alapítvány által a magyar libatenyésztőknek okozott károk felmérése. Budai Gyula tájékoztatása szerint a Hungerit Zrt. 2,5 milliárd forintos kártérítési pert indított az alapítvány ellen. Budai Gyula hangsúlyozta: Magyarországon – a Négy Mancs állításával szemben – az uniós előírásoknak megfelelően történik a libák tartása, tömése és tollfosztása. A kormánybiztos szerint kérdéses, hogy miért csak Magyarország ellen folyik lejárató kampány.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és B&P Consulting Kft. is visszautasítja Budai Gyula kormánybiztos állítását, miszerint a Magyar Nemzeti Bank új logóját a B&P Braun & Partners készítette volna.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.