A túlélők felvételei a katasztrófáról – újabb halottak

BL

2012. január 15., vasárnap 16:15

Búvárok vasárnap két újabb holttestet találtak a pénteken szerencsétlenül járt Costa Concordia luxushajón. Közben a Külügyminisztérium tudatta, hogy 12 magyar volt a hajón, közülük még kettőt keresnek.

A hajó farrészében, egy kabinban bukkantak a két idősebb, mentőmellényt viselő férfi holttestére a búvárok. Ezzel ötre emelkedett a toszkán partoknál sziklának ütközött és felborult hajó halálos áldozatainak száma. Egyelőre nem ismert a két halott nemzetisége.

12 magyar

A Külügyminisztérium legfrissebb információi szerint tizenkét magyar volt az Olaszországban balesetet szenvedett Costa Concordia óceánjáró hajón, közülük kettőről nincs hír – közölte a tárca sajtófőosztályának vezetője vasárnap délután az MTI-vel.

Tóth József hangsúlyozta, hogy az eddigi információk hozzátartozók bejelentéseiből, illetve az utazásszervező cégek jelzéseiből származnak, a Külügyminisztérium az olasz hatóságoktól egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy pontosan hány magyar érintett a balesetben.

Helikopteres mentés

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Olvasson bővebben a baleset lehetséges okairól! ITT és ITT megnézheti a mentésről készült képeket!

Három embert, egy koreai házaspárt és a személyzet egyik olasz tagját vasárnap helikopterrel menekítették ki a hajóról. Giuseppe Linardi, Grosseto prefektusa jelezte, hogy nehéznek bizonyult az utaslistákon szereplő nevek és a kimenekítettek nevének az összevetése. Mivel sok volt a külföldi, a pontos azonosítás nem ment egykönnyen.

Fotó: ReutersA Costa Concordia nevű olasz óceánjáró luxushajón összesen 4229 személy tartózkodott, közülük 3209 turista a világ 62 országából, többségükben olaszok, franciák és németek. A hajó a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél péntek éjjel tíz óra körül beleütközött egy, a tengerfenékből kiálló sziklába és léket kapott. Francesco Schettino kapitány végül a sziget felé irányította a hatalmas hajót, amely előbb 20, majd a víz beáramlásának következtében 80 fokos szögben az oldalára dőlt.

Hol volt és mikor távozott a kapitány?

Giglio szigetéről szabad szemmel is jól látható a Scole nevű szigetecske, egy sziklás képződmény, amelyet a helyi halászok is nagy ívben elkerülnek. Szakértők szerint a Costa Concordia nem az óceánjárók számára kijelölt útvonalon, a parttól két-három mérföldre közlekedett, hiszen ha így lett volna, elkerülte volna az ütközést a parttól mindössze 500 méterre lévő sziklával.

Fotó: Reuters


A baleset körülményei és részletkérdései közül számos továbbra is tisztázásra szorul. Így például nem tudni, hogy a kapitány a hídon tartózkodott-e, vagy – mint szemtanúk állítják – vacsorázott az ütközés pillanatában. Az sem világos, hogy a kapitány mikor és milyen körülmények között hagyta el a süllyedő hajót, miközben még sok utast nem menekítettek ki. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel és hajótörés előidézésével vádolja a kapitányt, akit felelősségre vonás fenyeget azért is, mert túl korán hagyta el a hajót.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.