A vádemelés sem biztos a körmendi ex-KDNP-s ügyében

MNO

2017. február 23., csütörtök 07:22, frissítve: csütörtök 10:01

A szülők szóltak az iskolaigazgatónak és a körmendi polgármesternek is, azonban több mint egy évig érdemben semmi nem történt azzal az üggyel kapcsolatban, hogy Szabó Ferenc tanár és KDNP-s alpolgármester – aki házasságban él, két gyermeket nevel – megkörnyékezett egy jelenleg 15 éves lányt, akit napközis tanárként tanított – írja csütörtöki számában a Magyar Narancs. A feltételezett viszony kezdetén a lány valószínűleg még 14 éves sem volt. Az ügyből csak akkor lett valami, amikor a szülők feljelentést tettek a rendőrségen.

Szabó Ferenc már lemondott alpolgármesteri pozíciójáról, és kilépett az KDNP-ből is, azonban önkormányzati képviselői mandátumát még nem adta vissza, hiszen ahogy a Fidesz helyi szervezete is fogalmaz, az eljárás során őt is megilleti az ártatlanság vélelme.

Bebes István polgármester a lap szerint szinte bujkál az ügy kipattanása óta, a Mancs sem tudta elérni sem telefonon, sem személyesen.

A helyi fideszes és KDNP-s politikusok egyike sem volt hajlandó nyilatkozni a Magyar Narancsnak, amely azt is megemlíti, sokak szerint Szabó politikai beágyazottsága is segített abban, hogy ennyi ideig következmények nélkül maradhatott az ügy.

A rendőrséghez kellett fordulni, hogy történjen valami

„Szabó tavaly karácsonykor megjelent a szülőknél, és közölte, hogy ő később feleségül venné a még csak 15 éves kislányt. E bejelentés idején Szabó még együtt élt a feleségével. Később a szülők ügyvédi tanácsra a rendőrségre mentek, ahol távoltartási végzést szerettek volna kérni a volt alpolgármester ellen; ebből végül feljelentés lett, és nyomozás indult” kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt – írja a lap, amely szerint a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékokból leszűrhető, hogy a feljelentésig valamilyen szerelmi viszony volt Szabó és a lány közt, de a szexuális érintkezésig talán nem jutottak el.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A hetilap több ügyvéddel is beszélt az esetről, akik szerint először annak kellene bebizonyosodnia, hogy volt-e egyáltalán szexuális kapcsolat a volt alpolgármester és a korábbi tanítvány között, és ha igen, az a lány 14. születésnapja előtt vagy utána történt-e. Ha előtte, akkor akár ötéves börtönbüntetés is kinézhetne Szabónak, de ha a lány már elmúlt 14, akkor is börtön várhatna rá, mert a Btk. szerint akár három évet is kaphat az, aki „hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végez”.

Szabó megúszhatja

Akkor is jár tehát a büntetés, ha egy tanár a diákja beleegyezésével lép vele intim kapcsolatba. Mivel a szexuális együttlétre a lap információi szerint eddig nincs bizonyíték, könnyen meglehet, hogy Szabó Ferenc ellen vádat sem emelnek.

De van még egy érdekes fejlemény: a jogszabályok szerint a hivatalos személy köteles feljelentést tenni, ha bűncselekmény vagy annak a gyanúja a tudomására jut. „Ezek szerint a volt alpolgármester félrelépésével a polgármester és az iskolaigazgató szerint is minden rendben volt, hiszen ők a jelek szerint tudhattak az esetről, mégsem fordultak a rendőrséghez” – írja cikkében a Magyar Narancs.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.