A választások előtt két héttel tüntetnek az egészségügyi dolgozók

MN

2018. március 12., hétfő 12:14, frissítve: hétfő 12:51

Miután a kormány nem volt hajlandó tárgyalásokat kezdeni a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) által javasolt bértábláról, előbbi tüntetést szervez március 24-én. A megmozdulás 14 órától lesz a budapesti Alkotmány utcában – írja a Mérce.

A FESZ az esemény Facebook-oldalán azt írja: a magyarok ma átlagosan öt évvel élnek rövidebb ideig, mint máshol Európában, és 2017-ben is rövidebb életre számíthattunk, mint 2014-ben. „Kétszer annyian halnak meg nálunk rákban, és infarktus után is magas a halálozási szám. Egy magyarnak háromszor annyi az esélye, hogy egy érszűkület miatt levágják a lábát, mint máshol az Európai Unióban. Hónapokig kell várni fontos vizsgálatokra, és ezért gyakran későn ismerik fel a bajt. Egy ápolónő, mentődolgozó, szociális gondozó bére 40 százalékát sem éri el a nyugati béreknek, pedig az ország teljesítménye többet engedne ennél. Az elmúlt években több ezer közpénzen kiképzett egészségügyi dolgozó, mentődolgozó, szociális gondozó hagyta el az országot vagy a szakmát az alacsony bérek, a megbecsülés hiánya miatt, és a folyamat nem állt meg.”

„Állítsuk meg őket, hogy maradjanak itthon, és segítsünk, hogy jöjjenek vissza azok, akik elmentek! Drága az életünk, szeretnénk, ha tovább tartana, ezért álljunk ki magunkért és azokért az egészségügyi dolgozókért, akiktől az életünk függ” – fűzték hozzá.

Kiemelték, hogy a tüntetés politikamentes, nem határoz meg pártpreferenciákat, és azt kérték, hogy ezt mindenki tartsa tiszteletben.

 

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.