Ilyenek lesznek a budapesti taxik + Kép

MD

2012. június 12., kedd 13:42, frissítve: kedd 15:46

Megkezdődött a fővárosi taxirendelet-tervezet végső egyeztetése, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Fővárosi Közgyűlés június 20-i ülésén fogadtatná el az új szabályozást, amelynek értelmében fekete-sárga taxik lehetnek Budapesten.

A BKK kedden honlapján közölte: célja, hogy indirekt módon szabályozzák a taxik számát, kötelezővé tegyék a bankkártya elfogadását, a légkondicionáló meglétét, továbbá döntenek az egységes arculat, az egységes nappali és éjszakai maximálár vagy egységes hatósági ár bevezetéséről. Utóbbi két variációról még zajlanak az egyeztetések – közölte a BKK.

Az egységes arculattal kapcsolatban a BKK megjegyezte: nemcsak esztétikai, hanem színvonalbeli céljaik is vannak azzal, hogy javaslatuk szerint a taxik fekete-sárga színűek legyenek. Az autók ajtaja és teteje lenne sárga, az ajtókon kapna helyet a taxitársaság neve, a taxi száma, illetve egy fekete-sárga kockákból álló sáv. Egységes lenne a szabadjelző is, amelyre a BKK logójának mintájára fehér alapon lila betűkkel írnák ki a TAXI feliratot.

A tárgyalás még folyik

Hangsúlyozták, hogy ezt az arculatot egyeztették a taxisszervezetekkel is, de a megbeszélések még tartanak. A koncepcióban javasolják, hogy a fuvarszervező cégek biztosítékot adjanak, így ellenőrizve a pénzügyi megfelelőséget. Ennek mértéke társaságonként minimum 50 millió forint lenne. Elvárás lesz ezenfelül a köztartozás-mentesség.

A BKK közlése szerint a legvitatottabb kérdés a rendelet hatályba léptetésének időpontja, illetve a fix tarifa mértéke volt. Az érdekképviseletek a jelenlegi nappali tarifát rögzítették volna, a BKK viszont magasabb alapdíjat és 270 forintos maximum kilométerdíjat szabott volna meg 60 forintos percdíjjal kombinálva. A BKK ütemezetten, 2013-ban tervezi bevezetni a teljes szabályozási rendszert.

A BKK és a taxis érdekképviseletek már fél éve egyeztetnek az új szabályozási rendszerről, de a tárgyalások mellett demonstrációk is történtek Budapesten. Május 28-án mintegy 200 sofőr vonult végig az Andrássy úton koporsót cipelve, majd egy héttel később forgalomlassító szándékkal vonultak fel a fővárosban. A Főtaxi jelezte, hogy nem ért egyet a megmozdulásokkal.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.