A világkvóta ötlete ragadós: Orbán után Áder is emellett kardoskodott

MN

2018. március 6., kedd 13:20, frissítve: kedd 18:14

A múlt évben mást sem lehetett hallani, mint azt, hogy Orbán Viktor kormánya egyetlenegy menekültet sem enged be az országba. Emellett pedig harcot hirdettek a kormány által migránssimogatónak tartott civil szervezetek ellen, napokkal ezelőtt pedig az ENSZ-nek is nekiment a kabinet, azt állítva, hogy a nemzetközi szervezet arra akarja rávenni hazánkat, fogadjon be migránsokat.

Ennek fényében különösen cseng Áder János két és fél évvel ezelőtti gondolata. A köztársasági elnök Pan Gimun korábbi ENSZ-főtitkárnak 2015 szeptemberében azt javasolta, „ne csak Európának legyen humanitárius kötelessége, hogy a szír menekülteken segítsen, hanem legyen kötelessége és felelőssége az Egyesült Államoknak, Kanadának, Ausztráliának és Kínának is”, később pedig hangsúlyozta, hogy az egész nemzetközi közösségnek rövid, közép- és hosszú távú lépéseket kell tennie a migrációs válság megoldásáért.

„Ha már kvótákról beszélnek, nemcsak uniós, hanem világkvótákra van szükség, hiszen más országok is alkalmasak menekültek befogadására” – tette hozzá Áder János.

Orbán Viktor is ezt a vonalat képviselte 2015-ben: az ENSZ közgyűlésén még úgy gondolta, hogy a „migránsokat” egy „világkvóta” szerint kell befogadniuk az országoknak. Orbán szerint Európa nem lesz képes egyedül viselni az általa népvándorlásnak nevezett folyamat terhét. „Ha nem lesz változás a jelenlegi trendekben, Európa destabilizálódni fog.”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.