A víz témáját képviseli Áder az ENSZ- tanácskozáson + Képek

2012. június 15., péntek 12:41, frissítve: péntek 14:00

Az öt parlamenti frakció egyetértésével elsősorban a víz témáját képviseli majd a köztársasági elnök vezette magyar tárgyalódelegáció a fenntartható fejlődésről szóló, júniusi Rio+20 konferencián, amelyen Áder János egy 2013-ban Magyarországon tartandó ENSZ-tanácskozást is kezdeményez majd a kérdésről.

Az államfő meghívására pénteken, a Sándor-palotában tárgyaltak a parlamenti frakciók képviselői arról, hogy a június 20-án kezdődő, Rio de Janeiróba tervezett konferencián milyen álláspontot képviseljen Magyarország.

Áder János az egyeztetés után közölte: 2013 őszén tarthatnák Magyarországon azt az ENSZ-tanácskozást, amelyen reményei szerint a magyar vízügy komoly tapasztalatait és tudását is bemutathatnák. A frakciók képviselői egyetértettek az államfő elképzeléseivel, és támogatták, hogy a Rio+20 konferencián elsősorban a víz témáját képviselje Magyarország.

Fotó: MTI

Az LMP-s Schiffer András közölte, nagy örömükre szolgált, hogy az államfő egy ilyen fontos nemzetközi konferencia előtt kikérte a pártok véleményét. A politikus a víz témája mellett az élelmiszer-önrendelkezés képviseletét javasolta még a magyar delegációnak, egyben fontosnak nevezte, hogy Magyarország ne legyen kiszolgáltatva az „élelmiszerterrorista” világcégeknek. Azt is felvetette, folytatni kellene Sólyom László volt államfő kezdeményezését egy környezetvédelmi világszervezet létrehozása érdekében.

Balczó Zoltán, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szakmainak és tárgyszerűnek nevezte a találkozót. Fontosnak tartja, hogy a konferencián Áder János vezeti a magyar delegációt, mert – mint mondta –, ő egyben környezetvédelmi szakpolitikus is. Hozzátette: a Jobbik parlamenti munkája elismerésének tekintik, hogy a párt egyik képviselője, Kepli Lajos is tagja a delegációnak. Balczó Zoltán szerint azért értettek egyet azzal, hogy a víz kérdéskörét emelje ki a magyar delegáció, mert Magyarország számára hatalmas kincs az ivóvízkészlet, a vízgazdálkodás ügyében pedig hazánk olyan tudással és technológiai ismeretekkel rendelkezik, amivel exportlehetőséghez is jut.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök–frakcióvezetője fontosnak és reménykeltőnek tartja az egyeztetést, támogatásáról biztosította a köztársasági elnök által felvetett tárgyalási tematikát, és közölte azt is, hogy az esetleges jövőbeni konzultációkon is részt vesznek. A szocialista politikus azt kérte Áder Jánostól, hogy a konferencia után a fenntarthatóság gondolatát Magyarországon is erőteljesen képviselje, ösztönözze a politikai pártokat, a kormányt és a parlamentet, hogy a napi gyakorlatban is váljon valósággá ez az eszmerendszer. A pártelnök emellett a zöld gazdaság erősítését vetette fel az államfőnek.

Harrach Péter, a KDNP képviselőcsoportjának vezetője úgy fogalmazott, nem volt ellentét a pártok között, csak több irányból közelítették meg a kérdéseket. A kormánypárti politikus teljes támogatásáról biztosította az államfőt riói tárgyalásaihoz, illetve a Magyarországra tervezett ENSZ-tanácskozáshoz.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint a pénteki találkozó is azt mutatja, hogy Áder János törekszik minden álláspont és vélemény megismerésére. Elmondta, egyetértenek a víz témájának középpontba helyezésével, a Fidesz nevében azonban fontosnak tartják hangsúlyozni a természetes erdők és erőforrások védelmét. Utóbbival összefüggésben aláhúzta, a kormány a zöldszempontokat is figyelembe véve helyezi a hangsúlyt a fogyasztási adókra a munkát terhelő adók helyett, így megakadályozza a pazarló gazdálkodást.

Áder János mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a fenntartható fejlődés „rólunk szól, gyermekeink és unokáink életesélyeiről”. Mesterházy Attila szavaira utalva hangsúlyozta, ma már tényleg nem elég csak fontos célokat kitűzni és ünnepélyes deklarációkat elfogadni, hanem végrehajtható programot kell alkotni tagállami és globális szinten is. Schiffer Andrással egyetértve Áder János hangsúlyozta azt is, a víz nem szokásos kereskedelmi termék, hanem örökség, ami azt jelenti, hogy óvni, védeni és kezelni kell.

Fotó: MTI


A delegáció azért a víz témáját helyezi tárgyalásai középpontjába, mert a víz az emberi élet egyik alapja, ugyanakkor az egyik legnagyobb veszélynek van kitéve, amit csak politikai ciklusokon átívelve lehet kezelni – érvelt.

A vízkérdés súlyosságát érzékeltetve ENSZ-dokumentumokból idézve elmondta: a mostani tendenciák folytatódása esetén 2025-re kétmilliárd ember él majd vízhiány sújtotta területeken, a Föld lakóinak kétharmada pedig vízellátási nehézségekkel lesz kénytelen szembenézni. A probléma súlyosságát mutatja, hogy a világ kórházi ágyainak negyven százalékát már most is a szennyezett víz miatt megbetegedettek foglalják el, és ugyanezen okokból naponta tíz, öt évnél fiatalabb gyerek veszti életét – fejtette ki a köztársasági elnök, megjegyezve: sokan helytelenül azt gondolják, Magyarországot nem érintik a vízzel kapcsolatos problémák, ám ez nem igaz, mert a magyar vízkészlet 95 százaléka a határon túlról érkezik, ami rendkívül kiszolgáltatottá teszi az országot.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.