A zöldombudsmannak sem tetszik a Kopaszi-gátra tervezett Mol-torony ötlete

MN

2017. október 6., péntek 11:01, frissítve: péntek 11:15

Aggodalmát fejezte ki Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója azért, mert Budapest világörökségi védelem alatt álló tájértékeit, a főváros egységes látképét veszélyben látja – írta közleményében a zöldombudsman annak kapcsán, hogy a Mol egy 120 méteres toronyházat tervez a Kopaszi-gátra.

A közleményben emlékeztetnek: a tervezett BudaPart városnegyed keretében megépítendő magasház ötlete nyilvánosságra kerülése óta komoly szakmai bírálatok kereszttüzében áll.

Az urbanisztika vezető képviselői is megfogalmazták aggályaikat a városképet meghatározó történelmi épületek, sőt a budai természetes magaslatok fölé emelkedő toronyház építésével kapcsolatban, amely súlyosan megzavarná a budai városkép harmóniáját.

Bándi Gyula egyetért a kormány nemrég megfogalmazott álláspontjával: Budapest UNESCO világörökségi besorolását semmi még csak nem is fenyegetheti. Úgy vélte, a Kopaszi-gátnál tervezett magasház ugyanakkor a történelmi budai tájkép megváltozása révén kézzelfoghatóvá teszi ezt a veszélyt.

Korábban Csepreghy Nándor államtitkár azt mondta a Hvg-nek, hogy a kormány nem fogja hagyni a felhőkarcoló felépülését. Csütörtöki kormányinfóján Lázár János is a toronyház megépítése ellen érvelt: álláspontja szerint a Bazilikánál nagyobb épületet nem kellene építeni Budapesten. Úgy véli, az egy kincs, hogy nincs magasház a fővárosban, mert az tájseb lenne.

Mint Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke rámutat: a városban három kiemelkedő pont, három kupola található: az Országházé, a Bazilikáé és a Budavári Palotáé. Ezek politikai-nemzeti-transzcendens értékeket hordozó épületek.

Az ICOMOS (az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete), valamint a Világörökségért Alapítvány is figyelmeztetett: a tervezett 120 méteres magasság és a helyszín sem hagyható jóvá a Világörökségi Központtal való egyeztetés nélkül. A szószóló a kormányállásponttal összhangban úgy látja, nem kockáztatható, hogy a veszélyeztetett világörökségi listára kerüljünk, vagy akár visszavonják a világörökségi státuszunkat.

Mindezek alapján Bándi Gyula azt szorgalmazza, hogy a felmerülő aggályokat a tervezés során az UNESCO illetékeseivel folytatott szakmai párbeszédben tisztázva és azokat elhárítva épüljön meg a főváros arculatát hosszú távon és jelentősen befolyásoló épület.

 

 

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.