A Fidesz nemet mond a 2006-os rendőrattak támogatóira + Képriport

MNO

2010. március 10., szerda 00:44

Azoknak a liberális szavazóknak kérjük a támogatását, akik szabad, erős és független Magyarországot szeretnének – mondta el egy kedd délután, Budapesten tartott vitán Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus szerint a liberális választók egy része egyaránt megtalálható volt az SZDSZ, az MDF és a Fidesz támogatói között.
A Republikon Intézet által rendezett, a Millenáris Parkban tartott, Kire szavazzanak a liberálisok? című keddi, budapesti vitán az MSZP-t Lendvai Ildikó pártelnök, a Fideszt Navracsics Tibor parlamenti frakcióvezető, az MDF-et Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje, míg az LMP-t Schiffer András, a párt országos listavezetője képviselte, míg a műsor moderátora Baló György volt.

Navracsics a műsorvezető kérdésére azt mondta, hogy korábban a liberális választók egy része egyaránt megtalálható volt az SZDSZ, az MDF és a Fidesz támogatói között, de 1998-tól ezek egy része a Fideszhez pártolt át, és ma is ott van a Fidesz mögött. Megemlítette, hogy az SZDSZ a magyar liberális pártként definiálta önmagát, ennek alapján a liberális szavazót az SZDSZ szavazójaként lehetne megnevezni. Fontosnak nevezte, hogy aki azért tartott ki végig az SZDSZ mellett, mert egyetértett Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány kitüntetésével, és támogatta a 2006. október 23-i „rendőrattakot”, akkor „ezekre a liberális szavazókra a magam részéről és a Fidesz részéről köszönöm szépen, nem tartunk igényt”. Hozzátette, hogy azoknak a liberális szavazóknak viszont kérik a támogatását, akik szabad, erős és független Magyarországot szeretnének.

Lendvai azt mondta, nem tudja, hányan vannak a liberális szavazók, de azt tudja, hogy hol lehet őket megtalálni. A liberális szavazók négy alapértékeként a szuverenitás és a szabadságjogok védelmét, a modernizációt és a progresszív elkötelezettséget, a társadalmi különbségek csökkentését, valamint az állampolgárok felnőttként való kezelését nevezte meg.

Schiffer a moderátor kérdésére azt mondta, a szó hagyományos értelmében ma már nemcsak liberális, de konzervatív és szocialista választók sincsenek. Majd arról beszélt, hogy az LMP-ben találhatnak politikai otthonra azok, akik meg akarják őrizni az 1989-es jogállami forradalom értékeit, és akik számára elsőrangúan fontos az emberi jogok, az emberi méltóság védelme.

Bokros arról beszélt: a szabadelvű választóknak ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy a pártok ne folytassanak olyan politikát, ne tegyenek olyan ígéreteket, amelyek kárt okoznak az országnak. Példaként hozta a 2002-ben, a Medgyessy-kormány által végrehajtott száznapos programot, amelyről „előre tudható volt, hogy tönkre fogja tenni az országot”.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.