„A liberális párt lekezelő arroganciájáról nevezetes”

Az SZDSZ 21 politikusa szerint nem álltak ki elveik mellett

MNO

2009. június 12., péntek 19:30

Önkritikus hangvételű elvi nyilatkozatot tett közzé huszonegy liberális politikus az SZDSZ szombati országos tanácsi ülése előtt, amelyben egyebek között azt írják, hogy a magyar liberálisok nem tudták vonzóvá tenni a szabad élet lehetőségét, mert elveik mellett maguk sem álltak ki következetesen. Megállapítják azt is, hogy az SZDSZ az elmúlt egy év politikájával nem válhatott hiteles ellenzéki párttá, s a XXI. század Magyarországa liberális pártjának létrehozását szorgalmazzák.

• A fővárosi SZDSZ Kunczét akarja elnöknek és frakcióvezetőnek
• Bogár: A parazita SZDSZ felel a káoszért
• Gusztos: Megérdemeltük
• Liberális végjáték: lemondott négy SZDSZ-es ügyvivő
• Kilépések után – ülésezik az SZDSZ ügyvivő testülete
• Fodor júliusra összehívatná az SZDSZ-es küldöttgyűlést

A szabadsagszolidaritas.blog.hu-n megjelenő nyilatkozatot többek között Béki Gabriella, Csőzik László, Gulyás József, Léderer András héten lemondott ügyvivők és Ungár Klára, Velkey Gábor írta alá. A nyilatkozat úgy fogalmaz: a rendszerváltás húszéves évfordulóját ünnepelhetnék idén, de sokan érzik, nincs okunk az ünneplésre.

Azért csak belerúgnak a társadalomba is

„A polgárok jelentős része nem tartja értékesnek azt a szabadságot, amiért évszázadokig küzdöttek elődeink. Ordas eszmék és populista szóvirágok burjánzanak, élve a rendszerváltás rendszerének szabadságával, miközben a szabadságot okolják Magyarország bajaiért” – olvasható. Kiemelik: Magyarország válsága, a liberálisok válsága is. A magyar liberálisok nem tudták vonzóvá tenni a szabad élet lehetőségét, mert elveik mellett maguk sem álltak ki következetesen.

Összeomlás előtt?

„Sehova nem vezető vitákat folytattunk az elvi és a gyakorlatias politizálás különbségéről, miközben egyre kevésbé tudtunk válaszolni arra a kérdésre, miért is vagyunk jelen a magyar politikában, mit kínálunk a választóinknak, egyre csak a bizalom hitelezésére igyekeztünk őket rábírni. A pragmatizmusukra büszke, az elvi politizálást megvetően emlegető politikusok az összeomlás határára vezették a magyar liberális mozgalmat” – írták. Hozzáteszik: mára a liberális párt nem kiváló szellemi kapacitásáról, hanem lekezelő arroganciájáról nevezetes, holott fölényes megszólalásaik régóta nem állnak arányban a teljesítményükkel. Szóvá teszik, hogy hagyták, hogy rájuk süssék a nemzetietlenség vádját, s közben politikai ellenfeleik kisajátíthatták a magyarság szimbólumait. Holott nincs okuk magyarázkodni a hazaszeretet dolgában, tisztelik magyarságunk jelképeit, sorsközösséget éreznek a határon túli magyarokkal.

Mint ismert a 2004. december 5-i kettős állampolgárságró szóló népszavazáson a szabad demokraták a határon túli magyarok állampolgársága ellen kampányoltak.

Kitérnek arra is, hogy Fodor Gábor az SZDSZ addigi történetének mélypontján vette át a párt vezetését. Elnöksége volt az utolsó kísérlet arra, hogy a párt ismét kreatív energiákkal, lendülettel töltődjön fel, sajnos azonban e próbálkozás is a tartalmatlanság bizonyítékává vált, miközben az SZDSZ egésze a különféle belső részpártok önérdekű küzdelmeinek martaléka lett. Az aláírók aggodalmuknak adnak hangot, mert eltűnőben van a liberális politikai mozgalom, holott az „önsorsrontó magyar demokráciának szüksége lenne egy erős, hiteles liberális pártra”. Hitet tesznek amellett, hogy létre kell hozni a XXI. század Magyarországának liberális pártját, ami a szavazók bizalmára méltó.

(MTI/MNO)

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.