A vulkánparkot leveszik a szégyenlistáról?

MNO,

2009. november 26., csütörtök 08:30

A támogatásról szóló végleges döntés még nem született meg, de a Ság-hegyre tervezett Kemenes Vulkánpark már felkerült egy brit civil szervezet szégyenlistájára – írta csütörtöki számában a Vas Népe.

Bármelyik nap megszülethet a döntés, hogy megkapja-e Celldömölk a Ság-hegyre tervezett Kemenes Vulkánpark építéséhez beígért 433 millió forintnyi uniós támogatást. Éppen ezért döbbentette meg a pályázat készítőit az Open Europe, a magát euroszkeptikusnak nevező brit civil szervezet nemrég közzétett listája, amely ötven, a szervezet által erősen megkérdőjelezhető, az Európai Unió által támogatott projektet tartalmaz; így a sajtóban is elhíresült, tíz tuskóból álló várgesztesi kerékpáros pihenőt és a vulkánparkot. A szégyenlista Celldömölk esetében alkalmas lehet arra, hogy negatívan befolyásolja a döntést, pedig a helyiek a turizmus fellendülését várják az összességében 510 millió forintba kerülő beruházástól.

A vulkánpark fő attrakciója a vulkánház lenne. A többemeletes, ablak nélküli, mintegy ezer négyzetméteres épületben többféle élményt kínálnak majd a látogatóknak. A Verne-kabinba betérők például virtuális utazást tehetnek a föld belsejébe, a magmakamrában pedig nagyméretű síkképernyős monitorok révén egyenesen a magmatestbe repülhetnek. A tűzhányóteremben egy szimulációs szoftver segítségével különböző vulkánkitöréseket generálnak, a vulkánhorrorteremben pedig a tűzhányók pusztító tevékenységét ismerhetik meg a látogatók, akik egy speciális dobogón állva egy imitált földrengést is átélhetnek majd – ismertette a lap csütörtöki számában.

A Kemenes Vulkánpark ötlete és megvalósíthatósági tanulmánya Harangi Szabolcstól, az MTA doktorától, az ELTE tanszékvezető tanárától származik, aki sok éve tanulmányozza tanítványaival az egykori bazalt tűzhányót, amelynek különlegességét a nemzetközi vulkanológiai szakfolyóiratokban megjelent tanulmányok is elismerik. A professzor megdöbbenését fejezte ki az Open Europe listája miatt. Levelet írt a brit civil szervezetnek, mire az Open Europe elnöke elnézést kért és azt ígérte, leveszik a listáról a vulkánparkot, ami azonban a mai napig még nem történt meg – írta a Vas Népe.

(Vas Népe, MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.