Ádáz küzdelemről beszélt Szijjártó Péter Ferencvárosban

2017. október 31., kedd 21:41, frissítve: szerda 15:53

Országjáráson magyarázza a nemzeti konzultációt, ezzel összefüggésben a „Soros-tervet” a Fidesz. Ennek egyik állomásaként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, egy ferencvárosi lakossági fórum beszélt immár sokadik alkalommal arról, hogy óriási csata zajlik Brüsszelben, Magyarország pedig megvédi álláspontját. Az esemény újabb lehetőség volt annak nyomatékosítására, milyen fontos is a nemzeti konzultáció kitöltése.

A Ferencvárosi Művelődési Központ teljesen megtelt, sokaknak ülőhely sem jutott. Szijjártó Péter mondandója elején leszögezte, hogy elképesztő változások zajlanak a világgazdaságban és a világpolitikában, ez pedig komoly megpróbáltatások elé állítja a kormányokat és a nemzeteket. „Izgalmas időket élünk” – összegezte a külügyminiszter, aki szerint ádáz küzdelem zajlik a globális térben, ennek pedig politikai és gazdasági csatatere is van. Kiemelte, hogy van egy nagy vita, Magyarország pedig szuverenista álláspontot képvisel, vagyis hazánk úgy látja, minél erősebbek a tagállamok, annál erősebb az EU.

Majd arról beszélt, hogy a migrációs helyzet kezelésében két dolog dől el – a mi szempontunkból hazánk biztonsága, az Európai Unió szempontjából pedig az EU erőssége. „A csata Brüsszelben zajlik, és egyre hevesebben zajlik” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az elmúlt években Európában 27 terrortámadás történt, ezeknek 330 ártatlan áldozata és több mint ezer sérültje volt, az elkövetők pedig minden esetben „migránsháttérrel” rendelkeztek. 

Majd áttért arra: Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első és legfontosabb szempont, a csatában „kőkeményen képviseljük” a magyar álláspontot, és ez a jövőben is így lesz. „Olyan nemzetet képviselünk, amelynek jár a tisztelet” – emelte ki, mindezt nyomatékosítva azzal, hogy „Magyarország nem bokszzsák” és „amilyen az Adjon Isten, olyan a Fogadj Isten”. Végül – a jelenlévők heves bólogatásával kísérve – mindenkit biztosított arról, hogy a jövőben a jogi és politikai vitákban minden eszközt fel fognak sorakoztatni. Azonban itt megjegyezte, hogy a nemzeti konzultáció komoly támogatás ahhoz, hogy a brüsszeli hadműveleteket vissza tudják verni.

Kérdezni is lehetett, bár kiemelte, arról nem fog beszélni, hogy Honvéd-szurkoló, jókedvre derítve ezzel az összegyűlt ferencvárosi lakosokat. Az egyik kérdező felvetette, hogy a szolidaritást hiányolják a magyarokkal kapcsolatban, miközben be akarnak szorítani egy negatív szerepbe, de volt, aki a balkáni országok támogatását hiányolta.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szijjártó szerint a szolidaritás fogalmát tényleg „gátlástalanul játsszák ki ellenünk”, hiszen például 800 millió eurót költöttünk határvédelemre. De szerinte tragikus volt nézni azt, milyen reakciókat váltott ki, amikor az amerikai elnök megfogalmazta, hogy „Amerika az első”. – Pedig mi lenne az első? Jó, Ferencváros… – eresztett el egy újabb humorosnak szánt megjegyzést. Majd komolyra fordította a szót: az a helyes, az a szolidáris politika, ha abban segítünk, hogy az emberek az otthonukhoz legközelebb maradhassanak. „Mi nem csak beszélünk erről, mi tesszük is” – hangsúlyozta, majd – válaszolva a szolidaritással kapcsolatos kérdésre – összegezte: „küzdünk a jelenséggel, de tudja, hogy van ez, van, amit megírnak, van, amit nem”. A külgazdasági és külügyminiszter ezt követően hosszasan, több példával is illusztrálta, miként is nyilvánul meg kettős mérce hazánkkal szemben.

Szavait gyakran egyetértő bólogatás, elismerő kacagás, esetenként taps fogadta.

Miután Szijjártó Péter elhagyta a termet, a fórumon ugyancsak jelen lévő Bácskai János, Ferencváros polgármestere – talán a nyomaték kedvéért – végezetül összegezte, miért is fontos a nemzeti konzultáció kitöltése.

A lakossági fórum alkalmából egy projektorvásznat is felállítottak, így azt gondoltuk, hogy – csakúgy mint Kubatov Gábor aszódi fórumán – valamiféle vetítés is lesz. Nem volt, helyette a jelenlévők az esemény ideje alatt Orbán Viktor miniszterelnök fotója mellett olvashatták: „VÉDJÜK MEG MAGYARORSZÁGOT! Nem akarunk bevándorlóország lenni, ehhez jogunk van”.

Egyébként belépéskor a név mellett a telefonszámot is fel kellett vésni egy papírra – ez persze nem volt meglepő, Seszták Miklós fórumán még az életkort is meg kellett adni. Érdekesség, hogy – sok eddigi tapasztalattal ellentétben – ezen a fórumon elmaradt a „Soros-terv” részletes, pontról pontra történő elemzése.

Megírtuk, a Soros-konzultációnak a nyári, gyűlöletkeltő plakátkampány ágyazott meg – Soros György országos bemutatására ekkor 5,6 milliárd forintot sem sajnált a kabinet. Az első konzultáció 2016 novemberében volt 1,1 milliárd értékben, majd idén januárban egy 1,9 milliárdos, februárban egy 7,9 milliárdos, júliusban pedig egy 5,6 milliárdos szerződést írtak alá a felek a kék plakátokkal kapcsolatban, így két év alatt már 19,7 milliárdot költött a kormány a kampányokra.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.