Áder április 8-ra tűzte ki az országgyűlési választást

MN

2018. január 11., csütörtök 10:04, frissítve: csütörtök 18:08

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint Áder János államfő április 8-ra tűzte ki az országgyűlési képviselők választását. Ez megfelel a korábbi várakozásoknak, hiszen ez a lehető legkorábbi időpont – április 1. húsvét lenne, amikorra a törvény szerint nem lehet választást kitűzni.

A közlemény szerint Áder arra is figyelemmel volt, hogy „1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé”, vagyis ekkor volt az első szabad választás második fordulója. „Magyarország választójoggal rendelkező polgárai az akkori sorsdöntő tavasz óta immár nyolcadik alkalommal dönthetnek arról, hogy kikre bízzák az ország ügyeinek intézését” – írta az államfő.

Áder döntésével gyakorlatilag kezdetét vette a kampány, még akkor is, ha a hivatalos kampányidőszak a törvény szerint később, a választást megelőző 50. napon (február 18-án) kezdődik. A választáson azok a pártok indulhatnak, amelyek a mai napon már jogerősen be vannak jegyezve a bírósági nyilvántartásba. 

Átalakul a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is: a választás kiírásával megszűnt az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok NVB-be delegált tagjainak mandátuma, és helyükre az országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok küldhetnek majd megbízott tagokat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) máris közzétette a felhívást, hogy a sajtótermékek küldjék meg listaáraikat. A választási eljárásról szóló törvény szerint ugyanis a kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg hirdetési árjegyzékét az ÁSZ részére megküldte, és politikai hirdetést csak ezen a szabott áron lehet közölni. Az ÁSZ figyelmeztet, hogy a választás után ellenőrizni fogja a felhasznált pénzek elszámolását.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.