Áder április 8-ra tűzte ki az országgyűlési választást

MN

2018. január 11., csütörtök 10:04, frissítve: csütörtök 18:08

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint Áder János államfő április 8-ra tűzte ki az országgyűlési képviselők választását. Ez megfelel a korábbi várakozásoknak, hiszen ez a lehető legkorábbi időpont – április 1. húsvét lenne, amikorra a törvény szerint nem lehet választást kitűzni.

A közlemény szerint Áder arra is figyelemmel volt, hogy „1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé”, vagyis ekkor volt az első szabad választás második fordulója. „Magyarország választójoggal rendelkező polgárai az akkori sorsdöntő tavasz óta immár nyolcadik alkalommal dönthetnek arról, hogy kikre bízzák az ország ügyeinek intézését” – írta az államfő.

Áder döntésével gyakorlatilag kezdetét vette a kampány, még akkor is, ha a hivatalos kampányidőszak a törvény szerint később, a választást megelőző 50. napon (február 18-án) kezdődik. A választáson azok a pártok indulhatnak, amelyek a mai napon már jogerősen be vannak jegyezve a bírósági nyilvántartásba. 

Átalakul a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is: a választás kiírásával megszűnt az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok NVB-be delegált tagjainak mandátuma, és helyükre az országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok küldhetnek majd megbízott tagokat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) máris közzétette a felhívást, hogy a sajtótermékek küldjék meg listaáraikat. A választási eljárásról szóló törvény szerint ugyanis a kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg hirdetési árjegyzékét az ÁSZ részére megküldte, és politikai hirdetést csak ezen a szabott áron lehet közölni. Az ÁSZ figyelmeztet, hogy a választás után ellenőrizni fogja a felhasznált pénzek elszámolását.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.