Áder: Ez a hősi halottak előtti tiszteletadás napja

2015. június 4., csütörtök 16:58, frissítve: hétfő 12:51

A nemzeti összetartozás napja azt is jelenti, hogy a történelmi hagyományainkat is ápoljuk és megadjuk a tiszteletet a hősi halottainknak – mondta Áder János köztársasági elnök, amikor olaszországi és szlovéniai első világháborús emlékhelyeket keresett fel a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Az államfő kiemelte: a nemzeti összetartozás napja nemcsak a közös haza szeretetét jelenti, nemcsak azt, hogy ápoljuk a kulturális hagyományainkat, közös a nyelvünk, hanem azt is jelenti, hogy a történelmi hagyományainkat is ápoljuk, és „megadjuk a tiszteletet mi, kései utódok a hősi halottainknak”.

A doberdói fennsíkon százezer magyar esett el, embertelen körülmények között kellett itt helytállniuk a magyaroknak – emlékeztetett. Felidézte: 11-12 csata kellett ahhoz, hogy ezt a magaslatot az olaszok elfoglalják.

Áder a bevándorlásról
Az államfő a megemlékezésen egy újságírói kérdésre elmondta: Magyarország - Olaszország mellett – az illegális bevándorlás által az egyik legsúlyosabban érintett ország. Tavaly év végén még kétezren kértek menedékjogot Magyarországon, ez a szám az idén már meghaladta az 50 ezret – közölte. Hozzátette: ha ez így folytatódik, ez az adat az év végére akár 100 ezer is lehet.
Áder János hangsúlyozta, hogy Magyarország álláspontja e kérdésben világos: a politikai menekülteket, a politikai okokból menedékjogot kérőket be kell fogadni, „azokat azonban, akik csak gazdasági okokból, csak a jobb megélhetés reményében szeretnének Európába jönni, azokat inkább Európán kívül, a szülőföldjükön kell tartani".

Áder János hangsúlyozta: az első világháborúnak több százezer halottja volt, több százezer fiút, családapát, szerető férjet hiába várt vissza a családja. Érdemes azokra is gondolni, akik ugyan visszatértek a családjukhoz, de valamilyen harci sebesülés miatt rokkantan, megnyomorítva, „élő roncsként kellett folytatniuk az életüket, amelyet egy értelmetlen háború derékba tört” – magyarázta.

Köszönet az olaszoknak

A köztársasági elnök szerint a megemlékezés mellett meg kell köszönni az olaszoknak, hogy méltó módon megadják a tiszteletet a magyar hősöknek, évről évre megemlékeznek a magyar katonák hősiességéről is. Az itt 1916-ban elhelyezett emlékmű olasz felirata egyszerre állít emléket „az egymás elleni harcban elesett és a halálban testvérekké vált olasz és magyar katonáknak” – mondta. Hozzátette: ez sokat elárul az e korra jellemző hősiességről, bajtársiasságról, bátorságról és az ellenfél tiszteletéről.

Áder János arról is beszélt: nagy szerencse, hogy ma már a magyarok és az olaszok arról elmélkednek, hogy a közös Európában, az Európai Unió keretein belül milyen jövőt képzelnek el. Ilyen értelemben „mi egy szerencsés nemzedék tagjai vagyunk” – fűzte hozzá.

Szembesíteni kell a gyermekeket is

Úgy vélte, az első világháborús emlékhelyre el kell hozni a gyermekeket, hogy figyelmeztessék őket arra, hogy a békéért a következő generációknak is meg kell küzdeniük. Ha szembesülnek a veszteség mértékével akár olasz, akár magyar oldalon, akkor minden hétköznapi nehézség ellenére jobban megbecsülik azt az életet, „amelyet a Jóistentől kaptak” a 21. század elején – mondta.

Áder János közölte: látogatásának kettős célja van, részben megemlékezés a nemzeti összetartozás napján egy külső, nem magyarországi helyszínen, részben pedig a méltó tiszteletadás az első világháborús áldozatoknak.

Szlovéniában Áder Jánoshoz csatlakozott kollégája, Borut Pahor is, és együtt látogatták meg a kilátótornyot Cerjében. A két államfő ezt követően koszorút helyezett el a solkani katonai temetőben.
A későbbiekben a két elnök a Sabotin hegyre indul, ahol az erődítménymúzeumot tekintik meg.
Áder János útja folytatásaként pénteken Velencében a Mose-zsiliprendszert keresi fel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.