Áder is megjelent a tanácskozáson

TK, Kovács András

2012. április 13., péntek 12:23, frissítve: péntek 15:56

Ülést tart péntek déltől a Fidesz elnöksége a Parlamentben; a megbeszélésen az államfőjelölés szerepel napirenden. A tanácskozásra sajtóhírek szerint meghívták Áder János fideszes európai parlamenti képviselőt is, akit Kövér László házelnök mellett a legesélyesebb államfőjelöltként tartanak számon.

Az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László egyébként is tagja az elnökségnek. Az Országházban, Orbán Viktor miniszterelnök dolgozószobája közelében lévő folyosón több újságíró is várakozik.

„Nem az a fajta vagyok, aki elugrik”

A kormánypárton belül több név is felmerült, de Kövér László és Áder János számított a legesélyesebbnek. Kövér az Echo TV-ben április 5-én úgy fogalmazott, hogy az ő jelöltje Áder. Saját maga esetleges jelöltségéről szólva megismételte korábbi álláspontját, és kiemelte: világosan elmondta, mit gondolt erről korábban és most is. „Nem az a fajta vagyok, aki elugrik a felelősségvállalás elől, ha egyébként az a kollektív bölcselet, hogy valamilyen pozícióra én vagyok a legalkalmasabb személy” – mondta, hozzátéve: ugyanakkor korábban is, és most is azt gondolja, hogy az ő esetleges jelölésénél van jobb javaslat, hozzá képest van alkalmasabb személy erre a pozícióra, „több is, nem csak egy”.

Az esetleges ellenzéki jelölés kapcsán közösen egyeztetett a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK), de végül egyetlen személyt sem javasoltak. A DK később Ivády Gábor metodista lelkész nevét dobta be. A Jobbik Morvai Krisztina európai parlamenti képviselőt és Für Lajos volt honvédelmi minisztert jelölte, de az utóbbi visszalépett.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nem lesz meglepetés

Orbán április 13-án az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, hogy a jelölt személyéről szóló döntés meglepetés lesz-e azokhoz a nevekhez képest, amelyek napok óta forognak a sajtóban, úgy felelt, „ha egy fogadóirodán kellene most téteket megtennem, azt mondanám, semmilyen meglepetés sem lesz”. Bővebben>>>

Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz–KDNP-frakciószövetség hétfői ülésén tesz javaslatot az új államfő személyére, akit várhatóan az április 23-i héten választ meg az Országgyűlés.

Április 2-án mondott le Schmitt

Schmitt Pál köztársasági elnök április 2-án, hétfőn mondott le az Országgyűlésben. Döntését azzal magyarázta, hogy plágiumügye megosztja a nemzetet, noha államfőként annak egységét kell kifejeznie (Bővebben>>>). Ezt követően a parlament határozatban döntött arról, hogy elfogadja-e az államfő lemondási nyilatkozatát, amelyet a képviselők 338 igen, 5 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadtak el. Az ideiglenes köztársasági elnök Kövér László házelnök lett, míg az ő székét Lezsák Sándor foglalta el.

Természetesen ezt követően rögtön megindultak a találgatások, ki foglalhatja el az elnöki széket, de még ezen a napon kiderült, hogy Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke április 16-án jelölhet új államfőt a kormánypárti frakciószövetség hétfő késő esti felkérése után. A miniszterelnök több mint két órán át tartó egyeztetésen vett részt az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László dolgozószobájában. A fideszes házelnök esetleges jelöléséről ugyanakkor újságíróknak azt mondta, „nem aktuális kérdés”.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.