Áder: Nem elég tiltakozni + Képek

GB, LM

2012. június 6., szerda 15:40, frissítve: szerda 18:27

Az önbecsülésükben támadta meg a magyarokat a Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit ért keddi inzultus a köztársasági elnök szerint. Áder János így fogalmaz az ország polgáraihoz írt nyílt levelében, amelyet szerdán ismertetett újságírók előtt a Sándor-palotában.

„Ez az inzultus bár Schweitzer professzor urat érte, mégis önbecsülésünkben támadott meg minket, magyarokat. Az elkövető hiába magányos és ismeretlen, az ilyen és ehhez hasonló, nemzetünk bármely tagját, értékét támadó tettek szégyenével nekünk, mindannyiunknak kell szembenéznünk” – hangsúlyozta az államfő, hozzátéve hogy nem elég tiltakozni, „nincs más választásunk: mások mocskát most nekünk kell eltakarítanunk”.

Fotó: MTI


Kedden egy ismeretlen a nyílt utcán szidalmazta Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit. A rasszista megnyilvánulást – „utálok minden zsidót” – Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök–püspöke közös közleményben ítélte el. A vallási vezetők úgy fogalmaztak, „a leghatározottabban elítéljük, egyben kifejezzük együttérzésünket és szolidaritásunkat világhírű honfitársunkkal és az egész zsidó közösséggel”. A kormányszóvivői iroda sajtóközleményéből kiderül, Magyarország kormánya szintén a leghatározottabban elítéli, hogy „inzultálták dr. Schweitzer József világhírű tudóst, nyugalmazott országos főrabbit, a magyar értelmiség egyik legmegbecsültebb tagját.”

Schweitzer József Pécsett kezdte munkásságát, több mint harminc éven át volt a város főrabbija. Ezt követően a Budapesti Izraelita Hitközséget, majd az Országos Rabbiképző Intézetet vezette, és megválasztották a neológ hitközségek országos főrabbijának. A Magyar Köztársaság Tisztikeresztje és Érdemérme mellett a nyugalmazott főrabbi többek között a Francia Köztársaság Becsületrendjét és a budapesti díszpolgári címet is megkapta. Schweitzer József az elmúlt évtizedekben hatalmas erőfeszítéseket tett a zsidó–keresztény párbeszéd közelítése terén. Ennek egyik bizonyítéka volt a Mindentudás Egyetemén Erdő Péterrel folytatott disputa, melynek során a két egyházi vezető vallásról, Istenről beszélgetett.

 

Fotó: MTI


A Jobbik azt szeretné, ha a kormány és az egyházak nem csak a főrabbi, hanem a határon túli magyarokért is kiállna az elszenvedett sérelmeik miatt. Mirkóczki Ádám szerint felháborító, hogy a napi szintű magyarverések, vagy az oktatási intézmények ellehetetlenítése miatt senki sem emeli fel a szavát.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.