Adomány a Fidesznek? „Utaljon nekik a Mészáros Lőrinc!”

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2018. január 4., csütörtök 19:20, frissítve: péntek 07:20

– Ennél nagyobb pofátlanságot nem tudok elképzelni, teljes mértékben döbbenetes – mondta véleményét az LMP politikusa, Sallai Róbert Benedek lapunknak azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz pénzbeli hozzájárulást kért szimpatizánsaitól a napokban. – A teljes kormányzati kommunikációt felhasználják a saját pártjuk népszerűsítésére, visszaélnek minden létező választási jogszabállyal, megkerülve a finanszírozásról szóló törvényeket gyakorlatilag milliárdokat lopnak ki, miközben milliókat kisemmiznek, és képesek nyugdíjasoktól, kis bérűektől pénzt kérni? Utaljon nekik a Mészáros Lőrinc! – fakadt ki a képviselő. Kérdésünkre hozzátette: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) esetleges 660 milliós bírságával fenyegetett Jobbiknak azért utalt, mert ők azért küzdenek, hogy egyáltalán elindulhassanak a választásokon. Ugyanis Sallai szerint nem a Fidesz feladata eldönteni, ki állhat rajtvonalra, hanem a magyar társadalomé. – Küzdök azért, hogy jobban szerepeljünk, mint a Jobbik, de azért is, hogy demokrata maradjak, és ehhez az utalás szükséges volt – mondta Sallai. Hozzátette: a Fidesz akciója olyan, mintha Soros György kérne az emberektől segítséget, hogy finanszírozza a kormány elleni propagandáját. – Sorosnak sem utalnék, mert azt gondolom, hogy megvan a háttere ahhoz, hogy belekezdjen bármibe, de a Fidesznek se, mert nekik meg még kétszer akkora hátterük van Magyarországon.

– A legelkötelezettebb támogatókat teszi még elkötelezettebbé a Fidesz azzal, hogy pénzgyűjtésbe fogott. Ugyanis aki pénzt küld a pártnak, az egyben pluszkapcsolatot is teremt a Fidesszel – nyilatkozta Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője lapunk megkeresésére. Mint elmondta, a Fidesz alapvető stratégiája, hogy a választási részvétel összességében alacsony legyen, de saját, relatíve széles tábora minél nagyobb számban menjen el szavazni. Így a mostani pénzgyűjtési akció – a nemzeti konzultációkhoz hasonlóan – a saját, már meglévő szimpatizánsok mozgósítását teszi lehetővé. Felvetésünkre, hogy nem üthet-e vissza a kormánypárt akciója, Juhász Attila arról beszélt: azoknak körében kelthet visszatetszést, akik már az eddigi kormányzati hirdetéseket is sokallták. – Ha az nem verte ki a biztosítékot szélesebb körben, hogy közpénzből milliárdokat költ el a Fidesz a saját pártkampányára, és ezt gyakorlatilag minden következmény nélkül teheti, akkor a mostani akció miért okozna nagyobb felháborodást? – tette fel a kérdést a politológus.

Lapunk az ÁSZ jelentéstervezete szerint büntetéssel sújtott ellenzéki pártok adománygyűjtése kapcsán is érdeklődött csütörtökön. A Jobbik kérdésünkre arra emlékeztetett: legutóbb december 21-én összesítették a beérkező pénzeket, ekkor 44,1 millió forintnál jártak. Hogy azóta miért nem közöltek újabb adatot, azt azzal indokolták: a gyűjtés még folyik, az ünnepek alatt természetesen kisebb intenzitású volt, de januártól újra belehúznak. A Jobbik egyébként kedden ugyancsak „pofátlanságnak” nevezte a Fidesz akcióját. 

 

Juhász Péter, az Együtt elnöke elmondta: eddig 3,5 millió forintot gyűjtöttek össze az ÁSZ várható büntetése miatt. Elmondta, most kissé leálltak az akció kommunikációjával, meg fogják várni, hogy az ÁSZ-nak mi lesz a végső döntése, és annak fényében fognak határozni arról is, meddig folytatják a gyűjtést. Juhász szerint álszent és cinikus a Fidesz adománygyűjtése, miután „eleve hihetetlen mennyiségű közpénzt csatornáznak ki fideszes oligarcháknak”. – Úgy tűnik, hogy a pártkasszába ezekből a kicsatornázott közpénzekből vissza akarnak csorgatni valamennyit. Mi ezt egy trükknek tartjuk – mondta.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Párbeszédhez a rájuk kiszabott bírság mintegy fél százaléka érkezett be a karácsonyi ünnepekig – tudtuk meg a párttól. Karácsony Gergely, a párt és az MSZP miniszterelnök-jelöltje arról beszélt: a Fidesz részéről az adománygyűjtést végtelenül cinikus lépésnek tartja, hiszen a közpénzt korlátlan mértékben fordítják saját pártcéljaik megvalósítására. – Orbán Viktor pártja nem szorul rá az állampolgárok segítségére, ellentétben az ellenzéki pártokkal, amelyeket a fideszes ÁSZ-elnök koncepciós eljárásban súlyos, tíz- és százmilliós bírságokkal sújtott – mondta.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.