Aggódik az Európa Tanács a magyar szabályozás miatt

MTI

2017. március 8., szerda 13:47, frissítve: szerda 14:45

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa „mély aggodalmát fejezte ki” szerdán a jogi határzárat szigorító magyar törvénymódosítás miatt. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a migrációs válság kezelésével kapcsolatos magyar intézkedéseket és európai terveket is bírálta.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlata szerint hasonló ügyekben az őrizetbe vételnek a legutolsó lehetőségnek kell lennie, azonban minden esetben egyéni elbírálásra van szükség – emlékeztetett Muiznieks az MTI-hez eljuttatott közleményében. „A menedékkérők mindegyikének automatikus őrizetbe vételével Magyarország megsértené az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt kötelezettségeket” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az intézkedés „valószínűleg tovább fogja súlyosbítani a menedékkérők már jelenleg is rendkívül problémás helyzetét Magyarországon”.

A lett emberi jogi biztos szerint Magyarországnak a fogva tartás „hatékony, elérhető alternatíváiba kellene inkább befektetnie”, és különösen tartózkodnia kellene a gyerekek őrizetbe vételétől.

A törvénymódosítással kapcsolatban Tineke Strik, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jelentéstevője is aggodalmának adott hangot. A holland tisztségviselő közleményében azt írta, hogy „a menedékkérők automatikus őrizetbe vétele nincs összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményével”, illetve felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a jogszabályt az Országgyűlésnek.

„A menedékkérők nem bűnözők, tisztességes eljárást és emberséges bánásmódot érdemelnek” – fogalmazott Strik.

Doris Fiala, a páneurópai szervezet egy másik jelentéstevője pedig a menedékkérő gyermekek kötelező fogva tartását sérelmezte.

„Messze elmarad a nemzetközi normáktól”

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a migrációs válság kezelésével kapcsolatos magyar intézkedéseket és európai terveket is bírálta Genfben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tett éves beszámolójában.

Az interneten is közzétett beszámoló tanúsága szerint a főbiztos úgy véli: „messze elmarad a nemzetközi normáktól” a magyar Országgyűlés által kedden elfogadott jogszabály, amelynek értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején menedékkérelmet csak személyesen, a határon felállított tranzitzónákban lehet beadni, és a menedékkérőknek az eljárás lezárultát ott, a helyszínen kell kivárniuk.

A jordániai illetőségű ENSZ-tisztségviselő kijelentette: Lengyelországhoz hasonlóan a magyar kormány is folytatta a civil szféra és a bírák tevékenységének aláásását, és növelte a médiára gyakorolt befolyását.

Zeid Raad al-Husszein arra is kitért, hogy szerinte „nem létezik homogén társadalom, a legkevésbé Közép-Európában, és az úgynevezett etnikai tisztaság mérgező képzete olyan időket idéz, mely sok embernek, köztük magyaroknak okozott szörnyű szenvedést”.

„Hűvös közöny”

Beszédében a főbiztos általában is bírálta azokat a terveket, melyek szerint az Európába igyekvő menedékkérőket a kontinensen kívül létrehozandó táborokban kellene elhelyezni, és olyan külső szereplőket vonnának be a válság kezelésébe, akik vajmi keveset törődnek az emberi jogokkal. Husszein úgy véli, hogy további erőszak áldozataivá válhatnak azok, akiket a líbiai parti őrség vagy más hasonló erő ment ki a tengerből.

„Ismét hangsúlyozom, hogy mennyire fontos tartani magunkat ahhoz az elvhez, hogy senkit sem szabad olyan országba visszaküldeni, ahol kínzás vagy üldöztetés áldozataivá válhatnak, vagy életük veszélyben lenne” – mondta az emberi jogi főbiztos. Hangsúlyozta: Európában sokan „hősies erőfeszítéssel” igyekeznek segíteni és életeket menteni, ugyanakkor egyre több politikai vezető „hűvös közönnyel” viseltetik a menedékkérők sorsa iránt.

„Különösen nyugtalanít az a felháborító megközelítés, amely látszólag szándékosan igyekszik félelmet és pánikot kiváltani a közvélemény körében azáltal, hogy kiszolgáltatott embereket bűnözők megszálló hordájának állít be” – emelte ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Fidesz: Támadást indítottak Magyarország ellen

A Fidesz szerint Brüsszel és a Soros-szervezetek heves támadást indítottak Magyarország ellen a határzárral kapcsolatos szigorítások és a bevándorlók megállítása miatt. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője úgy fogalmazott: hazugságokkal támadják a határvédő magyar rendőröket és katonákat, és „ezeket a hazugságokat Soros embereivel íratják meg”. Azt is mondta, hogy a brüsszeli bürokraták továbbra is bevándorláspártiak, Brüsszel pedig újra büntetni akarja Magyarországot, mert „nem engedjük át a bevándorlókat”.

A sajtótájékoztatón Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő is arról beszélt, hogy „Brüsszel irányából folyamatos támadásoknak van kitéve az ország”, az európai liberális és baloldali politikusok például azt sürgetik, hogy ismét tartsanak meghallgatást Magyarország ügyében. Az Európai Bizottság egyes biztosai pedig szankciókkal fenyegetik az országot – tette hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.