„Aha-élményt” várnak Miskolcon

Több városban tüntetnek, hogy felhívják a figyelmet a közoktatás tragikus állapotára

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2016. február 3., szerda 07:00, frissítve: szerda 08:47

Országszerte közel egy tucat városban lesznek ma tüntetések a közoktatás állapota miatt. A lavinát a miskolci Herman Ottó Gimnázium január 6-án kelt nyílt levele indította, amelyben arról írtak: már az egész oktatási rendszert veszélyben látják, felhívásukat vegyék segélykiáltásnak a felettes szervek. Azóta már több mint huszonnyolcezren csatlakoztak a tiltakozáshoz, hogy felhívják a figyelmet a közoktatás tragikus állapotára.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Mendrey László azt nyilatkozta a Magyar Nemzet megkeresésére, elképzelhetőnek tartja, hogy akár több ezer fő is összegyűlik Miskolcon. Úgy fogalmazott, azt reméli, a tüntetések hatására a kormányzatnak „aha-élménye" lesz, és rájön, a tiltakozók nem a levegőbe beszélnek.

Nem az államtitkárral, a rendszerrel van baj

– Nem az a bajunk, hogy ki az államtitkár vagy a miniszter, hanem az, hogy rossz a rendszer – nyomatékosította Mendrey, aki szerint a gondok egyik fő forrása a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). A PDSZ rövid távon azzal lenne elégedett, ha még idén tavasszal döntés születne a tananyagcsökkentésről – amely révén egyúttal alacsonyabb lenne a diákok óraszáma –, illetve megtörténne a tankönyvpiac felszabadítása. A PDSZ elnöke kiemelte, hogy nyitottak a kormány javaslataira is, de azt szeretnék, ha valódi, szakmai párbeszéd alakulna ki. Úgy fogalmazott: „nem látszategyeztetéseket szeretnénk csonka kerekasztallal".

Klik-kritika
A közoktatás állapota elleni tiltakozások egyik leggyakrabban hangoztatott eleme, hogy a Klik túlközpontosított, működésképtelen szervezet. A kritikákra rímel az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet most nyilvánosságra hozott tanulmánya. Eszerint a központosított fenntartásnak semmilyen előnye nem rajzolódott ki a kutatás idején. Problémát jelent, hogy a túlzott adminisztráció és az autonómia elvétele megbénítja az iskolák működését. A Klik érdemi szakmai döntéseket nem hoz, még a minisztériumi intézmények kutatóinak sem ad ki adatokat – derült ki az Index összefoglalójából. (MN)

A Herman Ottó Gimnázium januári nyílt levele sarkallta kiállásra a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnáziumot is, ahol először a nevelőtestület, később pedig a gimnázium diáksága fogalmazta meg reformköveteléseit, kérve a lexikális tananyag csökkentését, az alaptanterv korszerűsítését és a szabad tankönyvválasztás jogának visszaállítását. Ezeket követően a Herman Ottó Gimnázium január 28-án megfogalmazott egy második nyílt levelet is, ebben problémaként említették többek közt a túlzott központosítást, az egymással nem koherens változtatásokat és az ellehetetlenülő kompetenciafejlesztést.

Bojkottálják a kerekasztalt

A tiltakozások hatására Balog Zoltán miniszter Miskolcra utazott egyeztetni a pedagógusokkal, majd bejelentette, hogy közoktatási kerekasztalt szerveznek.

Bár az egyeztetésre többek között meghívták a Nemzeti Pedagóguskart, a Magyar Tudományos Akadémiát, a Magyar Művészeti Akadémiát és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, a két legnagyobb szakmai szervezetet, a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) s a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) egyelőre nem. Azóta a PSZ és a PDSZ bojkottot hirdetett a kezdeményezéssel szemben. Erről Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt mondta tegnap az M1-nek: érthetetlen a lépés, miután a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását. Rétvári azt is hangsúlyozta, a kormány kész a párbeszédre.

Többen viszont úgy látják: a kormány látszatintézkedésekkel húzza az időt. Az eddigi lépések ellenére a Herman Ottó Gimnázium sem hátrált ki a tüntetésszervezésből: ma délután – mint a PDSZ elnöke is utalt rá – fáklyás felvonulással hívják fel a figyelmet követeléseikre. A kiáltványhoz nemcsak magánszemélyek csatlakoztak, hanem több mint 500 tantestület is, köztük a váci Madách Imre Gimnázium 45 dolgozója. Ez az iskola azzal hívta fel magára a figyelmet tavaly márciusban, hogy petícióval tiltakoztak a gyerekek politikai rendezvényeken való részvétele ellen, miután a kormány szervezetten akart diákokat buszoztatni a márciusi állami ünnepre. De a csatlakozók között van az ELTE Apáczai gimnáziuma, illetve a Trefort is. Az akcióhoz tíz város is csatlakozik szolidaritását kifejezve: Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Győr, Hajdúszoboszló, Pécs, Sopron, Szeged, Szombathely és Veszprém.

Tankerületi fórumokat szervez a Klik

Az MSZP elnöke, Tóbiás József tegnap támogatásáról biztosította a pedagógusokat, és megerősítette korábbi kijelentését, mely szerint Balog Zoltánnak távoznia kell miniszteri posztjáról, mert minden, a tárcája alá tartozó ágazat súlyos válságban van. A Fidesz úgy reagált: a szocialisták kormányzásuk alatt csökkentették a pedagógusok bérét, és több tízezer pedagógust tettek utcára. Most is csak kihasználják és olyan balliberális civil szervezetekkel hergelik őket, amelyek eddig a bevándorlók mellett szerveztek tüntetéseket, nem a gyermekek és nem a pedagógusok fontosak számukra.

Eközben az RTL Klub Híradója arról számolt be tegnap, hogy a  Klik több városban is tankerületi fórumot szervezett a pedagógustüntetések idejére. Míg például Pécsett ennek időpontját nem halasztották el, Miskolcon áttették az egyeztetést csütörtökre. Rétvári Bence úgy reagált: folyamatosan, a hét minden napján zajlanak az egyeztetések. Lapunk szerette volna megtudni az Emmi sajtóosztályától, hogy mennyire tartják szerencsésnek, hogy a Klik a tüntetések idejére szervezett több köznevelési fórumot, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.03.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.