Ahmed H. ügye: Ostoba és tudatlan politikus, aki megszabná, hogy egy ügyvéd kit védjen

2018. március 19., hétfő 09:09, frissítve: hétfő 12:32

„Nem pszichiáter vagyok, hogy ezeket az embereket a problémáikkal kezelni tudjam, nekem más a foglalkozásom” – így reagált Bárándy Péter ügyvéd lapunknak a személyét ért fideszes támadásokra. Ezek oka, hogy védője annak az Ahmed H.-nak, akit a 2015. szeptemberi röszkei zavargások miatt múlt szerdán a megismételt elsőfokú eljárásban is terrorcselekményben mondtak ki bűnösnek.

A jogászt szombaton Zsigó Róbert (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő Karácsony Gergellyel, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjével akarta úgymond visszahívatni, mondván, Bárándy Péter volt szocialista igazságügy-miniszter, így az ő „emberük”. Azt is felvetette, hogy szeretnék tudni: „Ki fizeti a védőt, csak nem Soros György”? A március 14-i ítélethirdetés után pedig nem más, mint Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium jelenlegi parlamenti államtitkára egyenesen „a politikai erővonalból” vonatta volna ki az ügyvédet a jogállamiság nevében.

„Az ostobaságnak és a tudatlanságnak olyan fokát mutatják fel az említett nyilatkozók, amivel nem érdemes foglalkozni. Arra viszont, hogy ezek az emberek mivé tennék a közgondolkodást, azt mondom: 1974 óta járok el jórészt védőként. Mindeddig soha nem vetemedett arra a politika, valamelyik politikai tényező, egy magát politikusnak képzelő személyiség, hogy véleményt formáljon: egy ügyvéd kit védhet. Aki ezt teszi, az igazságszolgáltatás működését, konstrukcióját és a demokráciában elfoglalt helyét sem érti, de nem is törekszik megérteni. Ha ennyire ostoba egy politikus, és veszi a bátorságot, hogy egy büntetőügyben így állást foglaljon, akkor tényleg szüksége van szakemberre” – hangsúlyozta Bárándy Péter.

Ahmed H.-t a már említett március 14-i bírósági tárgyaláson terrorcselekmény és határzár átlépése miatt hét év fegyházbüntetése ítélte a Szegedi Törvényszék, illetve tíz évre kitiltották Magyarország területéről. Az ítélet ellen az ügyvéd és az ügyész is fellebbezést nyújtott be. Másodfokon a Szegedi Ítélőtábla tárgyalhatja az ügyet, várhatóan az idén ősszel.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bárándy Péter a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a bűncselekmény minősítésének megváltoztatásáért, illetve enyhítésért fellebbeznek, ugyanakkor szerinte jelentős különbség van a korábban megsemmisített, Ahmed H.-ra tízéves fegyházbüntetést kirovó ítélet és a megismételt eljárásban hozott között. „A korábbi ítélet szakmailag megalapozatlan volt, nem értékelte megfelelően a bizonyítékokat. A mostani döntés tényállása valós, csak az abból levont következtetés nem” – mondta a vád szerint a röszkei zavargásokat irányító férfi védője. Bárándy Péter hozzátette: Ahmed. H. a váddal szemben egyáltalán nem fogalmazott meg követeléseket a rendőrökhöz, és nem ezek hangsúlyozásaképpen dobálta meg őket. Az ügyvéd nem tagadja a súlyos bűncselekményt, a hatrendbeli, hivatalos személy elleni erőszakot, de szerinte védence nem terrorista.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.19.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.