Ajánlásgyűjtés: így ellenőrizheti, visszaéltek-e az adataival

2018. március 7., szerda 15:40, frissítve: szerda 19:16

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük ötszáz érvényes ajánlást az ajánlóíveken, leadták őket a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

Azonban az utóbbi hetekben több esetben is felvetődött az aláírás-hamisítás gyanúja, számos példát láthattunk arra, hogy próbálnak visszaélni a választópolgárok adataival:

 • Kassai Dániel, az LMP helyi országgyűlésiképviselő-jelöltje szerint például a választási iroda jelezte neki, hogy több párt ívén is szerepel az aláírása, ő azonban azt állítja, csak egyetlen pártnak írt alá.
 • Az Index azt írja, vizsgálat indult Lévai Katalin volt MSZP-s politikus és miniszter zuglói ajánlásai miatt: a portálnak Komlódi Gábor, a helyi választási bizottság MSZP-s delegáltja azt mondta, az aláírások nem egyeztek a kettős ajánlásoknál, ráadásul a zuglói önkormányzat több fideszes képviselőjének neve is szerepelt a politikus ívein.
 • Ugyancsak az Index számol be arról, hogy az Együtt mezőhegyesi tagja, Kovács István két pártnak adott be ajánlást a Békés megyei Orosháza központú választókerületben, de a helyi választási bizottságtól kikért adatokból az derült ki, hogy a két párton kívül további 11 párt ívein is szerepel a neve;
 • A 24.hu értesülései szerint elhunytak aláírásával adtak le ajánlásokat egyes képviselőjelöltek Monoron. A portálnak a Pest megyei város aljegyzője megerősítette a választási csalás gyanúját, azt azonban nem árulta el, hogy mely pártok éltek vissza a halottak kegyeleti jogaival.
 • A helyi választási bizottság vasárnap közölte, hogy hamisított aláírásokat talált az LMP kisvárdai ajánlóívein, emiatt rendőrségi feljelentést tesz.
 • A Jobbik szombaton jelentette be, hogy Békés megye 4. számú választókerületében csalásra utaló körülmények merültek fel: egyes pártok ajánlóíveinek az átvizsgálásánál több esetben is megegyező sorrendben követték egymást ugyanazoknak a választásra jogosult polgároknak az adatai. Az is feltűnő volt, hogy a több lapon is szereplő, ugyanazon névvel és adatokkal megjelölt személynél eltérő az aláírás.
 • Az Alfahír azt írja, a Hajrá Magyarország Párt ívein szerepel Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének neve is. Péterfalvi a portálnak világossá tette, hogy nem adta ajánlását ennek a pártnak.
 • A Momentum még egy felvételt is közzétett arról, ahogy egy férfi, aki tájékoztatásuk szerint a Tempo Párt képviselőjelöltjeként tünteti fel magát, választási csalásra buzdítja aktivistájukat.

Mint megírtuk, többes ajánlási rendszer van, vagyis a választópolgár több párt jelöltjét is ajánlhatja. Azt viszont lapunk kérdésre korábban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke is megerősítette: nem tudják ellenőrizni, hogy az aláírások, a választópolgárok adatai eredetiek-e. Nem tudják megakadályozni, hogy a 96 párt kereskedjen egymás között az aláírásokkal annak érdekében, hogy minél több párt egyéni jelöltjének összejöjjön az induláshoz szükséges 500 ajánlás.

Az egyébként már 2014-ben is gyanús volt, hogy két hét alatt teljesen ismeretlen pártok képesek voltak annyi egyéni jelöltet indítani, hogy országos listát is állítottak.

Így ellenőrizheti, visszaéltek-e az adataival

A választópolgároknak azonban van lehetőségük arra, hogy ellenőrizzék, kiket ajánlottak, és – figyelembe véve az elmúlt hetek tapasztalatait – ezt érdemes is lehet megtenni.

Összefoglaltuk, mit kell tennie annak érdekében, hogy megtudja, visszaéltek-e az adataival:

 • a választópolgárok a lakcímük szerint illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási irodánál (jegyzőnél) érdeklődhetnek, hogy az ellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely az ő adataikat tartalmazza;
 • itt fontos megjegyezni, hogy a jelölt által leadott ajánlásokat addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes ajánlást találnak, vagyis az ezeken felüli – esetleg több ezer – ajánlás ellenőrzésére már nem kerül sor;
 • az ezzel kapcsolatos érdeklődésre július 9-ig van lehetőség, személyesen, levélben és e-mailben is.

Több mint 1300 jelöltet nyilvántartásba vettek

A Nemzeti Választási Iroda szerda reggeli adatai alapján, 3005 jelöltet jelentettek be határidőig, ebből 88 független, a többit összesen 75 jelölőszervezet állította – írja az MTI.

A választási bizottságok 1307 jelöltet már nyilvántartásba vettek, közülük 29-en függetlenek, a többiek 61 jelölőszervezethez tartoznak. Összesen 581 jelölt nyilvántartásba vételét tagadták meg, ebből 11 független. A választástól már visszalépett 3 független jelölt, valamint további 33 párt 50 jelöltje.

A Fidesz–KDNP-nek 106 egyéni választókerületi jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak és az LMP-nek 104-104, a Momentum Mozgalomnak 76, az MSZP–Párbeszédnek 58, a Magyar Munkáspártnak 53, az Összefogás Pártnak 51, a DK-nak 46 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Huszonhétnél több egyéni jelöltjét vették már nyilvántartásba a Magyar Igazság és Élet Pártjának (42), a Kell az Összefogás Pártnak (41), a Magyarországi Cigánypártnak (39), a Családok Pártjának (38), a Közös Nevező 2018-nak (37), a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak (35), az Együttnek és az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak (30-30), valamint a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának (29).

Az NVI adatai szerint az országos listájukat kedd délután 4 óráig bejelentő pártok közül néhány esetében várhatóan nem lesz meg az országos lista állításának feltétele.

A legtöbb jelölt a hajdúszoboszlói választókerületben indulna

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai alapján a legtöbb egyéni választókerületi jelölt a Hajdú-Bihar megyei 5. számú egyéni választókerületében indulna az áprilisi választáson: 53 jelölt adta le ajánlásait, ebből a választási bizottság 18-at már nyilvántartásba is vett, a többiek nyilvántartásba vételéről péntek éjfélig kell dönteni.

Ezenfelül nyolc olyan választókerület van, ahol legalább 40 jelöltet jelentettek be: a békéscsabai országgyűlési egyéni választókerületben (oevk) 47 jelölt indulna, a főváros 17-es választókerületében (XXI. kerület) és a salgótarjániban 45-45 jelölt indult volna, a kazincbarcikaiban 43, a sátoraljaújhelyi és vásárosnaményi körzetben 41-41, az egri és nyíregyházi választókerületben pedig 40-40 jelölt adta le ajánlásait.

A legkevesebb jelölt a fővárosban indulna: mindössze 8 jelölt adta le ajánlásait a fővárosi 3-as oevk-ban (XII. kerület), és 9-9 az 1-es és a 4-es oevk-ban (V. kerület és II. kerület), ezeken kívül nincs olyan választókerület az országban, ahol 10 vagy annál kevesebb jelölt indult volna.

A főváros XIII. kerületében (7. oevk) ugyan 27 jelöltet jelentettek be, de 21 nyilvántartásba vételét visszautasították, így itt mindössze 6 jelölt indulhat. A 3. oevk-ban (XII. kerület) a 8 jelöltből 7-et már nyilvántartásba vettek, egy nyilvántartásba vételét pedig visszautasították, így itt mindössze 7 jelölt indulhat, és ugyanez a helyzet az 1-es oevk-ával (V. kerület), itt a 9 jelöltből 2-t elutasítottak, azaz várhatóan 7 jelölt szerepel majd a szavazólapon. Eddig a legtöbb jelöltet a főváros 17-es választókerületében (XXI. kerület) utasították vissza, összesen 22-t, a fővárosi 7-es ovk-ban (XIII. kerület) pedig 21-et.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.