Akár fizetnének is a gyors diagnózisért

Magyar Nemzet

2011. június 27., hétfő 05:00

A várólistás betegek szerint az egy hónapon túli várakozási idő már elfogadhatatlanul hosszú, s nagy részük akár fizetne is a vizsgálatokért, ha azok egy-két napon belül elvégezhetők lennének – derül ki egy kutatásból. Most sok helyen még egy MR- vagy CT-vizsgálatra is hónapokat kell várni, és akad olyan kórház, ahol például egy csípőprotézis-műtétre több mint öt év az előjegyzési idő.
Míg mammográfiára, röntgenre vagy ultrahangra általában egy-két hetet kell várni, addig a CT- és MR-vizsgálatok esetén az egy hónapot jóval meghaladja az átlagos várakozási idő – olvasható az Első Magyar Egészségügyi Marketing Kft. felmérésben, amelyből az is kiderül: a várólistán lévő betegek az egykét héten belüli időpontot még érthetőnek tartják, az egy-két hónapon túl kapott előjegyzés azonban elfogadhatatlan számukra. A betegek fele a várakozás csökkentése érdekében igénybe venne fizetős orvosi szolgáltatást.

(A Semmelweis-terv is felvetette egyébként, hogy társadalmi vitát kellene folytatni arról, legyen-e lehetőség bizonyos beavatkozásoknál díjfizetés ellenében a várólista elejére ugrani.) A felmérés szerint a várólistás betegek 63 százaléka fontosnak tartja, hogy értesüljön arról: az államilag finanszírozott diagnosztikai vizsgálat mellett térítés ellenében is kivizsgáltathatja magát. Ebben az esetben ugyanis el tudja dönteni, hogy akar-e, vagy tud-e a gyorsabb diagnózisért fizetni – részletek a Magyar Nemzet hétfői számában

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.