Akár fizetnének is a gyors diagnózisért

Magyar Nemzet

2011. június 27., hétfő 05:00

A várólistás betegek szerint az egy hónapon túli várakozási idő már elfogadhatatlanul hosszú, s nagy részük akár fizetne is a vizsgálatokért, ha azok egy-két napon belül elvégezhetők lennének – derül ki egy kutatásból. Most sok helyen még egy MR- vagy CT-vizsgálatra is hónapokat kell várni, és akad olyan kórház, ahol például egy csípőprotézis-műtétre több mint öt év az előjegyzési idő.
Míg mammográfiára, röntgenre vagy ultrahangra általában egy-két hetet kell várni, addig a CT- és MR-vizsgálatok esetén az egy hónapot jóval meghaladja az átlagos várakozási idő – olvasható az Első Magyar Egészségügyi Marketing Kft. felmérésben, amelyből az is kiderül: a várólistán lévő betegek az egykét héten belüli időpontot még érthetőnek tartják, az egy-két hónapon túl kapott előjegyzés azonban elfogadhatatlan számukra. A betegek fele a várakozás csökkentése érdekében igénybe venne fizetős orvosi szolgáltatást.

(A Semmelweis-terv is felvetette egyébként, hogy társadalmi vitát kellene folytatni arról, legyen-e lehetőség bizonyos beavatkozásoknál díjfizetés ellenében a várólista elejére ugrani.) A felmérés szerint a várólistás betegek 63 százaléka fontosnak tartja, hogy értesüljön arról: az államilag finanszírozott diagnosztikai vizsgálat mellett térítés ellenében is kivizsgáltathatja magát. Ebben az esetben ugyanis el tudja dönteni, hogy akar-e, vagy tud-e a gyorsabb diagnózisért fizetni – részletek a Magyar Nemzet hétfői számában

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

x
Rendkívüli hír