Aki félfasiszta diktatúrára hivatkozik, nem mond igazat

TK

2012. június 14., csütörtök 19:45

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) fontosnak tartja, hogy fellépjenek azok ellen, akik a menedékjoggal visszaélve üzletszerűen foglalkoznak emberkereskedelemmel.

Az ORÖ MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben a kanadai szenátus bevándorlási törvényt érintő módosítására reagált, amelynek alapján a Kanadában menekültstátusért folyamodó magyar cigányok többségét is gyorsított eljárás után küldhetik haza.

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Farkas Flórián által jegyzett kommüniké szerint az ORÖ már 2011 januárjától szorgalmazta, és ma is fontosnak tartja a gazdasági és a politikai menekültek megkülönböztetését, valamint a menedékjoggal visszaélő emberkereskedők elleni fellépést.

Emberkereskedelem

A kanadai menekültügyi törvény szigorításában az önkormányzat az emberkereskedelem visszaszorításának szándékát látja. Hazai feladatának elsősorban azonban azt tartja, hogy a kormánnyal közös programokban olyan gazdasági helyzetet teremtsen a nehéz sorban élő romák és nem romák számára, amely itthon, Magyarországon biztosít mindenkinek munka általi tisztes megélhetést – olvasható a kommünikében.

A közlés szerint az ORÖ örömmel fogadta a kanadai törvényhozás alsóházának azon megállapítását, amely szerint Magyarország demokratikus jogállam, az emberi jogok szempontjából biztonságos ország. „Az ORÖ-nek már korábban is az volt a véleménye, hogy az a magyar állampolgár, legyen az roma, zsidó vagy bármilyen származású, aki más országban politikai menekültjogot kér és félfasiszta diktatúrára hivatkozik, az – a néha aggodalomra okot adó szélsőséges esetek mellett is – nem mond igazat” – áll a közleményben.

Az MNO megírta, hogy Gina Csányi-Robah azt írta a kanadai parlament bevándorlásügyi bizottság részére készített dokumentumban, hogy Magyarország nem biztonságos ország. Bővebben>>>

Magyarország az emberi jogok szempontjából biztonságos

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a bevándorlási törvény tervezett módosítására reagálva csütörtökön azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy Magyarország demokratikus jogállam, az emberi jogok szempontjából pedig biztonságos ország, így aki más országban politikai menekültjogot kér és félfasiszta diktatúrára hivatkozik, nem mond igazat. A tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága közleményében azt írta: nyilvánvaló, hogy azok a magyar állampolgárok, akik az utóbbi években útra keltek és politikai menedékjogot kértek, a könnyebb megélhetés reményében indultak el, kihasználva a kanadai menekültügyi törvény által biztosított pénzbeli támogatási lehetőségeket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.