Akik szeretik Magyarországot, de csak zárt körben

Gerendai Károly szerint hiteles információhoz diszkrécióval lehet jutni · Rossz az elit véleménye saját magáról

2016. május 20., péntek 17:24

Körülbelül száz tagot számlál, s évente 120 ezer forint tagsági díjat javasol a magyar elitet tömörítő, zártkörű Szeretem Magyarországot Klub – mondta lapunk megkeresésére Gerendai Károly, a társaság egyik vezetője. A Sziget Fesztivál megalapítóját azután kerestük meg, hogy több mint tíz év elteltével a közelmúltban a sajtó beszámolt egy eseményükről.

Habony Árpád, Gyurcsány Ferenc, Demján Sándor – izgalmas embereket látott vendégül a Szeretem Magyarországot Klub. A több mint tíz éve zártkörűen működő, titokzatos társaság átlagosan havonta egyszer tart találkozót, tudósítás azonban csak nemrég jelent meg az egyik eseményükről. Igaz, a program ettől még nem volt sajtónyilvános – ahogyan azt a klub kapcsolattartójától megtudtuk, a magyar elitről szóló legutóbbi konferencián is csak „külön dedikált meghívóval” vehettek részt a sajtó munkatársai.

Az Index tudósításából kiderült, hogy az elit pocsék véleménnyel van saját magáról. A klubot megalapító, közismert vállalkozó Gerendai Károly például a hazai elitet övező társadalmi bizalmatlanságról beszélt.

– Nem hiszem, hogy példát tudtunk mutatni, hitelesek tudtunk maradni – jelentette ki az eseményen Gerendai, de a beszélgetésen kiderült az is, hogy az elitet illetően kedvező fordulatra rövid távon egyelőre nem számíthatunk.

Kolosi Tamás, a Tárki közvélemény-kutató és a Líra könyvkiadói csoport milliárdos vezetője pedig úgy látta, a magyar elit legitimációját majd egy új értelmiségi nemzedék felnövése adja meg. Egy később lapunknak adott interjúban erről kifejtette, huszonöt éven át a baloldali–liberális értelmiség dominált, ez azonban az elitnek csak az egyik csoportja. Kialakult Magyarországon a vállalkozói elit is, a tulajdonosi polgárság. Arról is beszélt, hogy a rendszerváltáskor a késő kádári technokrácia, az ellenzéki értelmiség és a reformszocialista értelmiség kompromisszuma termelte ki a politikai elitet, ezért nem véletlen, hogy 2010 óta az Orbán-kormány látványosan arra törekszik, hogy egy tőle függő kliensréteget hozzon létre, amelyik már független az előző értelmiségi elittől. Kolosi úgy látja azonban, hogy ebben az új kiválasztási folyamatban nem minőségi kritériumok, hanem kizárólag a politikai hűség és alávetettség játszik szerepet. Ebből adódóan nem polgári elit, hanem szolgáló elit jött létre.

Gerendainak felvetettük, hogy a többségi társadalom talán az átláthatóság hiánya miatt tekint gyanakvóan saját elitjére. Erre azt válaszolta, szeretnék, hogy vendégeik őszintén beszéljenek, ennek feltétele, hogy a klub találkozóin elhangzottak közöttük is maradjanak.

Miként a Szeretem Magyarországot Klub esete is mutatja, a találkozók titokban zajlanak, az elhangzottakat nem osztják meg a közvéleménnyel, pedig például Habony véleményére sokan kíváncsiak lennének. Gerendai elmondta, a klubnak a közügyekben nyilvánosan megszólalni már nem is célja. A tagok természetesen a megnyilvánulásaikban tudnak a klubban elsajátított információkra alapozni, hiszen sikeres emberekként sokan hallgathatnak a véleményükre.

– Ezek önképző beszélgetések, ahova azért hívunk vendégeket, hogy jobban megértsük és átlássuk az országban zajló folyamatokat – fejtette ki, szerinte ugyanis az elit úgy tud felelősen véleményt alkotni, ha tájékozott. Ehhez azonban kompromisszumot kell kötni az információt birtokló vendégekkel, biztosítani kell szereplésük diszkrécióját, ahogyan azt is, hogy a klubhoz nem párosul politikai, ideológiai elköteleződés. Gerendai azonban hangsúlyozta: a társadalom általános bizalmatlansága teljesen jogos, hiszen az elit nagy része inkább a saját javainak építésével foglalkozott az elmúlt 25 évben, és nem a felelősségével volt elfoglalva.

Ismert nevek
Alexander Brody, Arató András, Ámon Betti, Babarczy Eszter, Bakos Gábor, Bálint Viktor, Bárándy Péter, Bojár Gábor, Bojár István András, Bozóki András, Bródy János, Danks Emese, Ef Zámbó István, Falus Ferenc, Garaczi László, Hegyi Árpád Jutocsa, Herczog Mária, Hornung Péter, Jaksity György, Jakupcsek Gabriella, Kolosi Péter, Kökény Mihály, Krizsó Szilvia, László Csaba, Müller Péter Sziámi, Pataki Ági, Petri Lukács Ádám, Rangos Katalin, Rosta Mária, Sárközy Tamás, Sándor Pál, Somody Imre, Szakonyi Péter, Szily Nóra, Tamás Ervin, Török András, Zwack Sándor. (Szeretemmagyarorszagot.hu/tagjaink)

– A Szeretem Magyarországot Klub tisztában van a felelősségével, ezért szervezték a sajtóban megjelent, vitaindítónak szánt eseményt is – folytatta Gerendai. Kérdésünkre hangsúlyozta, a klub politikailag teljesen független. Korábban ugyanis felvetődött a társaság baloldali–liberális kötődése, 2006-ban öt tag, Lovasi András, Brády Márton, Dénes Balázs, Schiffer András és Szombathy Pál kilépett, úgy vélték ugyanis, hogy a társaság burkoltan a Gyurcsány-kormány politikai céljait erősíti.

– Viccesnek találom, hogy többen, akik akkor politikai kötődéssel vádoltak minket, kilépésük után politikai karrierbe kezdtek – reagált a korábbi eseményre Gerendai. Elmondta, a Szeretem Magyarországot Klubhoz aktív politikai státusban lévő személy nem csatlakozhat. Bekerülni két klubtag ajánlásával lehet, s a tagoktól évente 120 ezer forint díj befizetése a javasolt összeg, hogy anyagilag is biztosítani tudják a függetlenségüket.

Tegnap azt is megtudtuk Gerendaitól, hogy június elsején tartja soron következő zártkörű találkozóját a klub, nyílt eseményre pedig szeptember végén kerülhet sor.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.05.20.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.