Államfőválasztás: befejeződött a szavazás + Videó

WL

2012. május 2., szerda 10:20, frissítve: szerda 11:32

Áder János köztársasági elnökké választásáról dönt a parlament. Befejeződött a szavazás. Eredmény 11 óra 20 percre várható.
A szavazáson Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Göncz Árpád egykori köztársasági elnök nem jelent meg – közölte a Hír Televízió tudósítója.

Az államfőválasztás előtt Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöki jogköreit gyakorló alelnöke ismertette Áder János életrajzát szerdán a parlamentben. Úgy fogalmazott, Áder János méltó arra, hogy rendszerváltó politikusként a 22 éve szabad Magyarország köztársasági elnöke legyen.

Lezsák Sándor azt mondta: a politikus pályafutása egy magyar ember története, „Tamási Áron-i fordulattal szólva, Áder János bejárta a rengeteget”.

Hozzátette: Áder János volt parlamenti képviselő, házelnök, európai uniós politikus, de bármilyen kihívás elé is állította az élet, mindig megmaradt annak az egyenes embernek, akit szerény anyagi körülmények között élő szülei példás erkölcsi értékekkel vérteztek fel.

„Olyan ember áll Önök előtt, aki megtapasztalta a kemény kétkezi munka szigorú világát, aki ismeri, mit jelentenek a saját erőből való boldogulás küzdelmei, aki jól ismeri a jogtudomány összetettségét, és aki a politikai élet útvesztőiben is mindig az egyenes utat követte” – mondta Lezsák Sándor, majd elrendelte a titkos szavazást Áder Jánosról. 

A képviselőknek 40 percük volt, hogy a szavazáson – az Országház Duna-parti folyosóján – leadják voksukat. A körülbelül 11 óra 20 percig tartó szünet után a levezető elnök kihirdeti az eredményt. Ha a jelölt megkapta a parlamenti képviselők kétharmadának – 258 képviselő – igen szavazatát, esküt tesz, majd beszédet mond a Házban.

Ha az első forduló eredménytelen, második kört tartanak, amelyben ugyancsak 40 percen keresztül szavazhatnak titkosan a képviselők. Az alaptörvény értelmében a második forduló alapján az a megválasztott köztársasági elnök, aki – tekintet nélkül a szavazásban résztvevők számára – a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Ha második kört kell tartani, és az eredményes volt, akkor azt követően tesz esküt, és mond beszédet a megválasztott köztársasági elnök.

Áder János elnöki beszédét a Hír Televízió élőben közvetíti.

 

Viták nélkül és teljes egyetértésben döntött Áder János államfőjelöltségéről a Fidesz elnöksége, majd a Fidesz–KDNP frakciószövetség. A jelölti íveket 262 képviselő írta alá, így minden adott ahhoz, hogy május 2-án az első fordulóban megválasszák az új köztársasági elnököt. A Jobbikot leszámítva az ellenzék nem fog voksolni. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.