Álnevekkel szavaztunk a kormány internetes konzultációs oldalán

2017. április 8., szombat 16:09, frissítve: vasárnap 10:10

Interneten is lehet konzultálni Brüsszel és a migránsbiznisz megállításáról, de a kormányzati oldal könnyen kijátszható: érvényes e-mail-címek segítségével bárki annyi levelet küldhet el, amennyit nem szégyell – és nem kizárt, hogy ezzel a lehetőséggel a honlap tervezői is számoltak.

Már a neten is lehet válaszolni a kormány nemzeti konzultációs kérdéseire, hogy megüzenjük Brüsszelnek, mit gondolunk basáskodásáról és a migrációs helyzetről.

A hírt a Kormányzati Tájékoztatási Központ tudatta az MTI-vel, a konzultációs kérdőív a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon tölthető ki. A tájékoztatási központ előzékenyen arra is figyelmezteti az olvasókat, hogy mit gondol a kormány a feltett kérdésekről: „meg kell védeni a határokat, és véget kell vetni a migránsbiznisznek. Emellett hazai kézben kell tartani a rezsi és az adók meghatározását, és nagyobb átláthatóságot kell biztosítani a külföldről pénzelt aktivistacsoportok esetében. A hatékony nemzeti érdekérvényesítéshez a magyar emberek támogatására is szükség van.”

Teszteltük az online konzultációs oldalt, ahol pillanatok alatt el lehet küldeni a válaszokat – a probléma, hogy ezt akár többször is megteheti ugyanaz a személy.

Az oldal készítői csak arra figyeltek, hogy a felhasználó többször ne küldhessen levelet azonos e-mail-címről, és hogy a válaszadó ne legyen robot – utóbbit egy képfelismerő captcha védi ki. Mi tíz percen percen belül két válasszal gazdagítottuk a nemzeti konzultációs adatbázist.

A szerkesztőségi címről üzenő 88 éves Béláné Béla, és a vadonatúj gmailes címmel megteremtett, 99 éves Süteményes Kenguru levelét is gond nélkül elfogadta a honlap.

A korbeállításnál ugyanakkor kiderült, hogy az oldal fejlesztői szerint nincs 100 évesnél idősebb választópolgár Magyarországon – az életkor rubrika ugyanis csak két számjegyet fogad el.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kormány láthatóan biztosra megy a 12 milliárdos büdzséből nyomtatott, postára adott levelek esetében is: a 444.hu vette észre, hogy tömegével postázhattak ki duplikált konzultációs csomagokat, vagyis egy személy akár 2-3 kormányzati borítékot is kapott. Mivel a válaszadók a pakkhoz csomagolt névtelen borítékban, teljesen anonim módon küldik vissza a konzultációt, gyakorlatilag semmi akadálya annak, hogy valaki mind a három kitöltött kérdőívet leadhassa. A portál megkérdezte a duplikátumokról a Magyar Postát is, ahol előbb megtagadták a válaszadást, majd a tömeges előállításnál előforduló nyomdai hibákra hivatkoztak.

Szintén a portál szúrta ki, hogy a nemzeti konzultációs honlap egy orosz kóddal, a Yandex fejlesztésével működik: a kód segítségével mérni lehet az oldalra lépők kattintásait. A Yandex-kód bevetése ugyanakkor azért is problémás lehet - főleg egy NATO-tagállam számára – mert a cég 2011-ben, tőzsdére kerülése előtt ismerte el, hogy adatokat szolgáltatott felhasználóiról az orosz titkosszolgálatoknak.

Nem hiba, hanem terv?

Persze lehetséges, hogy a sok, nyitva felejtettnek tűnő kiskapu valójában a rendszer szerves része. Az viszont még így is feltűnő lenne, hogy a nyolcmillió választópolgár helyett véletlenül tizenkétmillió üzeni meg a kormánynak: nem kér a brüsszelita zsarnokságból.

Levélben érdeklődtünk a netes levelezést is bonyolító Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs osztályán: tisztában vannak-e az internetes konzultáció manipulálhatóságával, hogyan szűrik ki az egy személytől származó, de többszörös leveleket?

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy van-e bármilyen szűrő, amivel a valódi válaszadókat meg tudják különböztetni a fiktív, az alkalomhoz létrehozott karakterektől. Ha kapunk visszajelzést a kabinetirodától, frissítjük cikkünket.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.