Alstom-ügy: csőbe húzták Budai Gyulát

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

2017. augusztus 11., péntek 11:21, frissítve: péntek 12:37

Budai Gyula: Tarlós 2011 óta tud az Alstom-ügyről, mégsem tett feljelentést – ezzel a címmel jelent meg az ATV internetes oldalán a korábbi elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztossal előző este, az Egyenes beszéd című műsorban készült interjú. A portál beharangozójában a fideszes politikus a 2-es és a 4-es metró szerelvényeinek 2006-os beszerzéséről azt állította: jelentést készített az előnytelen szerződésekről 2011-ben, ám Tarlós István ennek ellenére sem tett jogi lépéseket az ügyben. A főváros vezetője igencsak meglepődött, amikor lapunk az elhangzottakról érdeklődött. Tarlós István megjegyezte, Budai Gyula legalább a Magyar Nemzet Alstom-ügyről szóló korábbi írásait elolvashatta volna, akkor ugyanis megtudhatta volna, hogy főpolgármesterként – akkori helyettesével közösen – már 2011. január 17-én feljelentést tett az Alstom-ügyben.

Ez a nyomozás ráadásul azóta is tart. Alig egy hete számoltunk be arról, hogy a Legfőbb Ügyészség négy hónappal – december 3-ig – meghosszabbította az Alstom-ügy hetedik éve tartó nyomozásának határidejét. Az ügyben továbbra is két embert gyanúsítanak, egy harmadik ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, de egyikük sem közszereplő. A 2-es és a 4-es metróvonalra 2006-ban kötött 65 milliárd forintos szerződés ügyében egyébként 2011-ben rendeltek el nyomozást, amit a Központi Nyomozó Főügyészség folytat. A nyomozás vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt zajlik. A 4-es metró 406 milliárdos beruházásának szerződéseit a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja. Az ügyben Lázár János kancelláriaminiszter januárban tett feljelentést a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) elmarasztaló értékelése alapján.

Az ellentmondások miatt megkerestük Budai Gyulát is, aki kijelentette, ő nem támadta Tarlós Istvánt. – Az interjúban is azt mondtam, hogy az említett – 2011 elején elkészült – jelentést személyesen adtam át a főpolgármesternek. Aztán, hogy annak mi lett a sorsa, azt már nem tudom. Engem nem tájékoztattak, az eseményeket nem követtem – válaszolta a kérdésünkre a politikus, aki szerint rosszul idézhették a szavait.

Az ATV riportere, Kárász Róbert valóban többször megjegyezte, hogy a főváros nem tett feljelentést Alstom-ügyben, de a jogász végzettségű Budai ettől függetlenül is tett érdekes kijelentéseket. Az OLAF-jelentésre hivatkozva például azt mondta, hogy „a metróberuházás harmadát ellopták”. Ilyet a dokumentum nem állít, mint ahogy azt sem, amit Budai nemrég mondott: „a kenőpénzek az MSZP és az SZDSZ kasszájába kerültek”.

A volt elszámoltatási kormánybiztos az Alstom-ügyről legutóbb idén májusban beszélt az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt, ám a 4-es metró ügyéről – mint mondta – ő is csak a sajtóból értesül. Azt is leszögezte, hogy Medgyessy Péter egykori miniszterelnök szerepével nem foglalkozott, az ATV műsorában most mégis azt ecsetelte, hogy a volt kormányfő „feleségéhez köthető tanácsadó cég kapott az Alstomtól 600 ezer eurót”. Budai Gyula a brit hatóságokra hivatkozva úgy fogalmazott: 2,3 millió euró kenőpénz „vándorolt magyar politikusokhoz”, ám utóbbit az OLAF-jelentés meg sem említi.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.11.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.