Békésen ért véget a Budapest Pride

MN

2017. július 8., szombat 14:58, frissítve: vasárnap 09:56

A esélyegyenlőség érvényesüléséért szólaltak fel a 22. Budapest Pride felvonulására érkezők előtt elmondott beszédeikben a rendezvény szónokai szombaton a budapesti Kossuth Lajos téren. A rendezvény a Várkert Bazár előtt ért véget.

A Kossuth tér körben le volt kordonozva, a tér négy sarkán három óra előtt nem sokkal kezdődött a beléptetés, a rendezők a táskákat is átvizsgálták. A Vértanúk terénél maroknyi feketébe öltözött ellentüntető volt, de némi kiabáláson kívül nem csináltak semmit. Óriási volt a rendőri készültség – jelentette a Magyar Nemzet tudósítója a rendezvény kezdete előtt.

A Hír TV munkatársa három óra után pár perccel arról számolt be, hogy a szervezők még akkor is tárgyaltak a rendőrség Teve utcai épületében a menet útvonaláról és a biztosításról. 

Karlik Cintia a rendőrségi egyeztetés után az M1-nek azt mondta: minden szabad és nyitott rendezvénynek vannak veszélyei, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ezeket a kockázatokat mérlegelve vegyenek részt az idei felvonuláson. Hozzátette: véleményük szerint nem a kordon jelenti a biztonságot, hanem a rendőri állomány. Mint mondta, együttműködnek a rendőrséggel, alternatív útvonalat jelentettek be, amit a rendőrség elfogadott.

Álláspontjuk szerint a kordon korlátozza az alapvető gyülekezési jogukat azzal, hogy a rendezvényhez nem lehet bármikor szabadon csatlakozni, illetve azt bármikor elhagyni. Emellett megjegyezték, hogy a teljes lezárás nélküli biztosítás sokkal kevesebb és rövidebb ideig tartó forgalomzárásokat eredményezne.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 
A Budapest Pride ellen tüntetők a Kossuth tér közelében, Budapesten 2017. július 8-án
Fotó: Beliczay László / Magyar Nemzet
 

A Kossuth téren felszólaló Schiling Árpád rendező kijelentette: a cél az, hogy egyenjogúság legyen, amit nem lesz egyszerű elérni, mert „saját politikai vezetőinkkel szemben kell vállalniuk önmagukat”.

A rendező úgy fogalmazott, ez nem lesz könnyű, mert a parlamenti képviselők túlnyomó többsége homofób. Hangsúlyozta: az LMBTQ-közösség egyenlő jogokat akar, és ez teljesen normális, az viszont nem normális, hogy a házasságok fele Magyarországon felbomlik, aminek hátterében leginkább az alkohol áll, és az sem normális, hogy minden évben egy kisvárosnyi gyerek menekül el otthonról.

A „Szabad-e vagy?” mottóval meghirdetett fesztivál fő rendezvényének második szónoka, Gyémánt Ágnes, a Támogató Szülők Csoportjának alapítója azt mondta, az érintett szülőknek is „elő kell bújniuk”, hogy példájukkal és tapasztalataikkal segítsék a többieket. Hangsúlyozta: fontos a társadalmi szolidaritás, amit erősíteni lehetne azzal, ha már a közoktatásban beszélnének a témáról. „Esélyegyenlőséget kell teremteni, és meg kell adni mindenkinek a szabadságot”, amiben mindenki az lehet, aki. Szólt arról is: az álma az, hogy a lánya és annak barátnője összeházasodhasson és gyermeket vállalhasson, így alkotva egy „szivárvány családot”.

Hollander Dániel a szervezők nevében bejelentette: mivel a rendőrséggel nem sikerült megállapodni arról, hogy ne kelljen kordonok között vonulniuk, alternatív útvonalat jelentettek be, amit a hatóság elfogadott. Elmondta, most az Alkotmány utca, a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és a Lánchíd érintésével érkeznek meg a Várkert Bazárhoz. Közlése szerint a menetet több száz rendőr, kamerás megfigyelő és szervező kíséri majd a biztonság miatt, ugyanakkor megjegyezte, fellépnek a félelem és a megalkuvás ellen, amit a kordonok szimbolizálnak. 

A felvonulásra több ellenzéki párt képviselői érkeztek. Támogatásáról biztosította a rendezvényt – harminchat nagykövetség mellett – az MSZP, a LMP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és az MLP. A Jobbik ugyanakkor azt közölte, ha 2018-ban kormányra kerülnek, nem fogják engedni, hogy „az országban nyíltan családellenes megmozdulásokat rendezhessenek”.

A Kossuth téren fél öt előtt értek véget a beszédek, majd a felvonulás résztvevői elindultak a térről, hét jármű felvezetésével. A korábbi évekkel ellentétben nagy kamionokat nem látni a felvonuláson, mindössze három, lufikkal feldíszített platós teherautót látott a helyszínen az MTI munkatársa. Majd elindult a menet, a felvezető kamion mögött. Előtte egy rendőrségi kisbusz és jó pár rendőr – jelentette tudósítónk.

Másik munkatársunk a Lánchídon próbált átjutni Budára, de elküldték őt az ott szolgáló rendőrök, mondván: a híd le van zárva. Ugyanakkor pont előtte rohant föl rá mintegy 150 fekete ruhás ellentüntető. Az általa megkérdezett rendőrök arról beszéltek, hogy nem tudnak semmit, nem is ismerik a fővárost. Így az értetlenkedő turistákat sem tudták útba igazítani.

A felvonulók eközben még a József Attila utcán haladtak, itt már nem voltak kordonok, de rohamrendőrök sorfala állta el a mellékutcákat.

A Széchenyi téren rengeteg rendőr vonult fel, szinte hermetikusan lezárták, hogy a menet fel tudjon menni a Lánchídra – jelentette tudósítónk. A hídra korábban feljutó ellentüntetőket, úgy tűnik, leszorították a rendőrök. Így a felvonulók akadálytalanul jutottak át a Lánchídon – legalábbis a menet eleje, mert a vége akkor még rá sem lépett. Ezzel kapcsolatban a rendőrség később azt közölte, hogy a Lánchíd pesti hídfőjénél feloszlattak egy előre be nem jelentett ellentüntetést; nem sérült meg senki.

Háromnegyed hat körül az első kamion elérte a Várkert Bazárt. „Megcsináltuk minden idők legnagyobb Pride-ját” – mondták a kamionról. Majd közölték, hogy merre lehet távozni. A menet vége ekkor még mindig nem ért át Budára. 

A rendezvényen Michael Roth európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter is részt vett. A Facebook-oldalára egy videót is feltöltött, amelyben arról beszélt, ezzel világosan szeretné jelezni, hogy mit jelent Európa.

Előzmények

Azt még a rendezvény kezdete után sem lehetett tudni, hogy merre halad majd a menet. A szervezők ugyanis azt kérték, hogy kordonok nélkül vonulhassanak, a rendőrség azonban nem engedélyezte azt. Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője pénteken azt mondta, egyelőre nincs végleges forgatókönyvük a vonulásra, alternatív útvonalakkal készülnek; a biztonságot szem előtt tartva hoznak majd döntést, ami a törvényes eszközök kimerülése után akár a kordonbontás is lehet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kora délután Lemondanak a biztonságról címmel adott ki közleményt. Ebben azt írták, a szervező négy órával a rendezvény kezdete előtt új bejelentést tett. „Megfogalmazása szerint amennyiben külső okok miatt a rendezvény útvonala a rendezvény megtartására nem alkalmas, úgy azt további három alternatív útvonalon kívánják megtartani. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy amennyiben a demonstráció szervezője a rendezvény eredeti útvonalán kordont lát, úgy attól eltérnek” – olvasható a Police.hu oldalon.

Több ellenzéki párt is jelezte, hogy politikusai részt vesznek a Kossuth térről induló felvonuláson, amely miatt több fő belvárosi útvonalat lezárnak, és a BKV járatai is módosított útvonalon járnak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.