Amerikai képviselők írtak levelet Orbánnak

2012. június 22., péntek 18:15, frissítve: péntek 18:44

Emeljenek szót a magyar vezetők az antiszemitizmus ellen. Ezt kérték levelükben Orbán Viktortól azok az amerikai kongresszusi képviselők, akik az amerikai–magyar kapcsolatok támogatóinak mondják magukat. Korábban az Egyesült Államok külügyminisztériumának antiszemitizmus megfigyelésével foglalkozó különmegbízottja azt közölte, hogy a magyar kormány és a civil társadalom is megfelelően reagált, és elítélte az antiszemita incidenseket.

Levélben fordult az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagja Orbán Viktor miniszterelnökhöz, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben. Mindezt annak ellenére tették, hogy szerdán Hannah Rosenthal, az amerikai külügyminisztérium antiszemitizmus megfigyelésével foglalkozó különmegbízottja azt közölte, hogy a magyar kormány és a civil társadalom is megfelelően reagált, és elítélte az antiszemita incidenseket. A Külügyminisztérium sajtóosztálya jelezte is az MNO-nak, hogy Gál András Levente kormánybiztos hamarosan találkozik is Rosenthallal.

A levelet megfogalmazó washingtoni képviselők, akik a szilárd amerikai–magyar kapcsolatok erőteljes támogatóinak mondják magukat, a képviselőház külügyi bizottságának honlapján olvasható csütörtöki írásukban kiemelik a magyar bevándorlók jelentős hozzájárulását az amerikai gazdasági, politikai és kulturális élet alakulásához. Mély aggodalmukat hangoztatják ugyanakkor a Jobbik antiszemita és homofób megnyilvánulásai miatt. A levél aláírói megállapítják, hogy ilyen álláspontoknak nincs helyük a civilizált közbeszédben, s nem maradhatnak szó nélkül, különösen az amerikai külügyminisztérium és a Rágalmazásellenes Liga azon jelentéseinek fényében, amelyek szerint erősödik az antiszemita közbeszéd Magyarországon.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI érdeklődésére közölte: „Orbán Viktor hivatalába megérkezett a levél. A miniszterelnök ma Prágában tartózkodik a visegrádi országok kormányfőinek találkozóján. A levelet hétfőn természetesen kézhez veszi és érdemben tanulmányozni fogja.”

Ismert: A katolikus, református és evangélikus egyház vezetői közös állásfoglalásban utasították el, hogy nemrégiben a Parlament falai között egy képviselői felszólalásban felidéződött a szégyenletes tiszaeszlári vérvád, „amelynek felemlegetése egyedül az indulatkeltés eszköze lehet”.

A Schweitzer Józsefet ért inzultust követően pedig Áder János köztársasági elnök látogatást tett a nyugalmazott országos főrabbinál. Schweitzer nyílt utcán történő szidalmazását is elítélték a történelmi egyházak, így tett a Kormányszóvivői Iroda is.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.