Antikorrupciós ügyészséggel fékeznék meg a korrupciót

MN

2018. február 13., kedd 10:51, frissítve: kedd 11:03

Ismét benyújtja a parlamentnek az antikorrupciós ügyészség létrehozásáról szóló javaslatát az MSZP és a Párbeszéd – erről Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezető-helyettese beszélt a Hír TV Reggeli járat című műsorában.

A politikus szerint kifejezetten az Elios-ügyhöz hasonló, közpénzekkel való visszaélések ellen hoznák létre a szervezetet, amely felett lenne egy civilekből és a tudományos akadémia jogászaiból álló kontroll.

Harangozó úgy véli, ha közpénzekkel való visszaélés gyanúja merül föl, akkor „kizárólagos jogkörrel csak ez a kvázi elit csapat vehetne részt a nyomozásban, ők folytatnák le, és lenne fölötte egy olyan civil kontroll, ami a javaslat szerint egyébként a tudományos akadémia jogász civil szervezeteiből és civilekből állna, mert ez egy nagyon markáns eszközrendszerrel rendelkező ügyészség lenne”.

Korábban az Együtt is felvetette, hogy létre lehet hozni egy Polt Pétertől független ügyészséget. Tavaly novemberben a Jobbik is pedzegette, hogy az ügyészi rendszer módosítása és egy párhuzamos korrupciós ügyészség létrehozása segítene a helyzeten.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.