Árfolyamgát: szeptember 30-ig kitolnák a határidőt

tt

2012. június 22., péntek 17:36, frissítve: péntek 18:56

Nemcsak miniszter, hanem a miniszterelnök is irányíthatná a jövőben a polgári hírszerzési tevékenység ellátásáért felelős Információs Hivatalt, ha a parlament elfogadja a fideszes Kocsis Máté erre vonatkozó, pénteken benyújtott törvénymódosító javaslatát. A politikus ezenkívül az árfolyamgát meghosszabbítását is javasolja.
Módosítaná a kormány a fiatalok életkezdési támogatásának kezelésére szolgáló Start-számlával kapcsolatos szabályokat. Bővebben>>>

A kormánypárti politikus indítványa szerint ha a kabinet a miniszterelnökön keresztül irányítja az Információs Hivatalt, akkor a kormányfő a vezetéssel összefüggő bizonyos hatásköröket átruházhatna a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, aki jelenleg Lázár János. Kocsis Máté javasolja azt is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok által közzéteendő adatok körét az egyes minisztériumok helyett a kormány – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság véleményének kikérésével – rendeletben állapítsa meg. A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon léphet hatályba.

Lázár János május végén – akkor még mint a Fidesz-frakció leköszönő vezetője – az MTI-nek adott interjúban beszélt arról, hogy „a fokozódó külpolitikai aktivitás támogatására” célszerű lenne, ha a jelenleg a Külügyminisztériumhoz tartozó Információs Hivatalnak – amely elsődlegesen a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével foglalkozik – a felügyelete a Miniszterelnökséghez kerülne. A szervezeti átalakulásra utal az is, hogy a Miniszterelnökség költségvetési fejezetében szerepel az Információs Hivatal 7,5 milliárd forintos büdzséje.

Kitolnák a határidőt

Az árfolyamgáttal élő, közszférában dolgozó devizahitelesek vissza nem térítendő állami támogatásának igénybevételére vonatkozó jelenlegi július 1-jei határidőt szeptember 30-ra tolná ki Kocsis. Az Országgyűlés honlapján olvasható módosító indítvány a határidőt az indoklás szerint annak érdekében módosítaná, hogy minél több érintett élhessen a kedvezménnyel. A hatályos törvény szerint a devizahitellel rendelkező közszférában dolgozók egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kapnak, amennyiben belépnek az árfolyamgátrendszerbe.

Az egyszeri támogatás összege a ténylegesen megfizetett törlesztőrészletek és az árfolyamgát alkalmazásával fizetendő törlesztőrészletek különbsége, a 2012. február 1. és az első árfolyamgát alapján fizetett törlesztőrészlet időpontja között, ez utóbbi legkésőbb 2012. július 1-je lehet. Ezt a határidőt tolná ki szeptember 30-ig a képviselő. A javaslat egyúttal egyértelműsíti a támogatás mértékének meghatározását is. Eszerint az adott időszak alatt esedékes törlesztőrészletet kell figyelembe venni, függetlenül attól, hogy a hiteladós esetleg többet vagy kevesebbet fizetett.

A támogatást a fennálló devizakölcsön-tartozás előtörlesztésére kell a pénzintézet részére átutalni. A pénzügyi intézmény a vissza nem térítendő támogatás elszámolásához előtörlesztési díjat nem számíthat fel. Az MTI által a napokban megkérdezett kereskedelmi bankok arról számoltak be, hogy az árfolyamgát iránt kezdetben lanyha közszférás érdeklődés a július 1-jei határidő közeledtével ugyan élénkült, de nem jelentősen.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.