Árulásnak tartják a kárpátaljai hallgatók Vlagyimir Putyin kitüntetését

2017. szeptember 4., hétfő 09:23, frissítve: hétfő 17:22

Vlagyimir Putyin egyetemi díszpolgári címét vissza kell vonni – vélik a Debreceni Egyetem (DE) azon kárpátaljai hallgatói, akiket a Magyar Nemzet kérdezett az orosz elnöknek megszavazott kitüntetéssel kapcsolatban. A Debreceni Egyetemre jár a legnagyobb számú ukrán állampolgárságú hallgatói csoport. A közel 300 diák túlnyomó többsége kárpátaljai magyar, akiket szintén érint Oroszország kelet-ukrajnai agressziója.

„Árulásnak tekinthető, hogy az egyetem hátat fordított az ukránok szenvedésének, csak azért, mert ebből hasznot remélnek” – fogalmazott keményen egy másodéves kárpátaljai hallgató. Úgy véli, hogy az egyetem ezzel megmutatta, Vlagyimir Putyin elnök értékrendjét képviseli, és a szenátus szerint teljesen rendjén való őt támogatni. „Be kell látniuk, hogy hibát követtek el, a cím visszavonása lenne a minimum” – tette hozzá. Kiemelte, hogy Magyarország egyik legnagyobb egyetemének fontos lenne elítélnie Vlagyimir Putyin cselekedeteit, egyben biztosítani Ukrajnát, hogy nincs egyedül a harcban, de ebben csalódnia kellett. Az egyetem közösségi oldalait az elmúlt napokban elárasztó több ezer elítélő megjegyzést ugyanakkor szerinte a szenátusnak és a rektornak nem kell figyelembe vennie, de az egyetem diákjainak véleményét igen – mondta a másodéves hallgató.

„Bántó és fájó”, hogy a díszpolgári címmel lényegében egy közösségbe kell tartozniuk az orosz elnökkel, aki „mindent figyelmen kívül hagyva elvette ismerőseink és barátaink életét” – beszélt érzéseiről a kárpátaljai Imre. A legsajnálatosabbnak azt tartja, hogy az egyetem figyelmen kívül hagyta lelki sérelmeiket, és közelebb engedte az egyik „politikai ellenségünket”.

„Sosem fogok egy kalap alá tartozni Putyinnal” – így foglalt állást András, aki három éve kezdte meg tanulmányait Debrecenben. Megítélése szerint az egyetem szenátusa – amely 90 százalékos többséggel támogatta Putyin kitüntetését – olyan diplomáciai megoldást választott, amit csak ők láthatnak át. Részben osztja hallgatótársa nézeteit Imre is, szerinte Putyin akár támogathatja is az egyetemet.

A lapunknak megszólaló hallgatók egyaránt megjegyezték, hogy Magyarország és az egyetemek eddig segítséget nyújtottak az ukrajnai hadkötelezettség alóli mentességgel, amiért hálásak, ugyanakkor „nem hiába menekülnek”, ezért az anyaországiaknak tekintettel kellene lenniük az „elválasztott nemzedékre”. A lapunk által megkeresett hallgatókat egyébként olyannyira érzékenyen érintette a téma, hogy közülük többen név nélkül sem kívántak nyilatkozni, tartva attól, hogy kijelentéseik hatással lehetnek Kárpátalján élő családtagjaik megítélésére.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Putyin egyetemi díszpolgári címe ellen az ellenzéki pártok is tiltakoztak.

Frissítés: Miután az egyik hallgató jelezte, hogy - több által félreértelmezett - véleménye miatt többen támadták, így kérésére módosítottuk a cikkben a beazonosíthatóságán.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.04.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.