Aszód nem Őcsény: tárt karokkal várják a menekült gyermekeket

Kovacsik Ágnes

2017. október 11., szerda 16:25, frissítve: szerda 21:28

Nem volt ellenvetésük a helyieknek az ellen, hogy a fóti intézetből kísérő nélküli gyermekek érkezzenek a városba – mondta megkeresésünkre Sztán István, Aszód független polgármestere. A településvezetőt annak apropóján kérdeztük, hogy a Népszava megírta: az aszódi javítóintézetben helyezné el a kormány azt a mintegy két tucat kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő kis- és fiatalkorút, akiknek az országos gyermekotthon-korszerűsítő program miatt kell elhagyniuk a fóti Károlyi István Gyermekközpontot.

Mi úgy tudjuk, ez azért nem egészen így van. A polgármester elmondta: ugyan a szóban forgó terület jelenleg valóban a javítóintézethez tartozik, a jövőben teljesen leválasztják, így az újonnan létesülő gyermekotthon minden tekintetben elkülönül majd a nevelőintézménytől. A befogadottak egyébként egy használaton kívüli iskolaépületben kapnak helyet, felújítás után. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is azt közölte „néhány sajtóhírre” reagálva, hogy Aszódon egy teljesen új gyermekvédelmi otthont alakítanak ki, amely sem jogilag, sem fizikailag nem lesz a jelenleg is működő javítóintézet része.

A városvezető felidézte, még áprilisban kereste meg a javítóintézet fenntartója, hogy Fótról valószínűsíthetően Aszódra fognak kerülni a szülő nélküli gyermekek. Annak, hogy közöttük van-e menekült, a polgármester szerint nincs jelentősége, a lényeg, hogy gyermekekről van szó. Ezt követően Sztán István értesítette a lakosságot, a helyieknek pedig egyáltalán nem volt ellenvetésük.

A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy az aszódiak békében élnek együtt az intézetben nevelt bűnöző fiatalokkal is. Bár Sztán István nem kívánta kommentálni az őcsényi esetet – hetekkel ezelőtt menekült családok üdültetése ellen tiltakoztak a helyiek, még a panzióst is megfenyegették –, elmondta, egyáltalán nem tart attól, hogy náluk hasonló tiltakozást vált ki a gyermekek érkezése.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.