Atomenergia: felemás japán szándékok

WL

2011. december 2., péntek 17:53

A fukusimai atomkatasztrófa ellenére Japán nukleáris technológiát akar exportálni, de csakis békés célokra – közölte Noda Josihiko kormányfő pénteken egy parlamenti bizottság előtt.

A közvélemény atomenergiával kapcsolatos aggodalmai ellenére a japán parlament még ebben a hónapban kétoldalú egyezményeket ratifikál, amelyeket korábban Jordániával, Oroszországgal, Dél-Koreával és Vietnammal kötöttek a nukleáris energia civil hasznosításával összefüggő együttműködésről. Japán még a tavaszi fukusimai katasztrófa előtt írta alá az ezzel kapcsolatos egyezményeket a négy országgal.

A japán kormány fokozatosan lemond az atomenergia felhasználásáról – közölte még szeptemberben a japán ipari miniszter, miután az új kormányfő, Noda Josihiko nem akar új atomerőműveket építtetni, az elöregedetteket pedig felszámolná.

Japánban a márciusi földrengés és szökőár következtében súlyos nukleáris katasztrófa történt, és ez gyökeresen megváltoztatta a politikusok és a közvélemény viszonyulását az atomenergiához. Az országban 54 atomreaktor van, közülük jelenleg csak 11 működik. A fukusimai nukleáris baleset után új biztonsági előírásokat vezettek be az atomiparban, és az ellenőrzés céljából leállított reaktorok közül csupán egy kapta meg a működési engedélyt.

A fukusimai katasztrófa előtt Japán áramszükségletének mintegy 30 százalékát atomerőművek fedezték.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.