Az Alkotmánybíróság nem állt a bulinegyedről szóló népszavazás útjába

MN

2018. február 14., szerda 12:20, frissítve: szerda 14:16

Visszautasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az alkotmányjogi panaszt, amelyet a belső-erzsébetvárosi úgynevezett bulinegyed nyitva tartásával kapcsolatos helyi népszavazási kezdeményezés ellen nyújtottak be. A végzés egyhangúan született, két alkotmánybíró párhuzamos indoklásával. 

A belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyek kötelező, éjféli zárórájáról szóló népszavazást a képviselő-testület rendelte el, a helyi választási bizottság pedig most vasárnapra, február 18-ra tűzte ki. A népszavazást a Fővárosi Törvényszék is jóváhagyta, ezt a döntést támadta meg egy ingatlantulajdonos, illetve egy magánszemély, arra hivatkozva, hogy nekik kárt okozna az igenek győzelme, vagyis a kötelező záróra.

Az Ab azért utasította vissza a panaszt, mert az magát a népszavazási kérdést akarta megtámadni, márpedig a testület gyakorlata szerint az alkotmánybírósági eljárásban ezt már nem lehet vitatni. Az Ab előtt már csak az alaptörvényben biztosított jog (például tisztességes eljáráshoz való jog, népszavazáson való részvétel joga) sérelmére lehet hivatkozni, a tiltott vagy engedélyezett tárgykörökre már nem. Hiába hivatkozott a panaszos a tulajdonhoz fűződő jogának esetleges korlátozására, ez az alkotmánybírák szerint nem elegendő alap. 

Jelenleg Erzsébetváros Nagykörúton belüli részén nincs szabályozva a vendéglátóhelyek nyitvatartási ideje, amit 400-500 kocsma, bár és zenés klub használ ki. A helyi lakók életét megkeseríti a zaj, a szemét és a buliturizmushoz kapcsolódó bűnözés (prostitúció és kábítószer-kereskedelem). A tiltakozó helyiek intézkedéseket vártak az önkormányzattól, de a képviselő-testület ehelyett inkább népszavazásra bocsátotta az ügyet. 

Az Ab előtt is felmerült, hogy ez jogszerű-e egyáltalán, vagyis van-e jogköre az önkormányzatnak szabályozni az éjfél utáni nyitva tartást a zömében világörökségnek számító területen, amire külön törvény vonatkozik. Az Ab végzése szerint igen, a törvény kifejezetten „felhatalmazást ad a jegyzőnek azért, hogy a megadott időszakban a világörökségi területen az üzletek ne bejelentés alapján, hanem a nagyobb hatósági kontrollt jelentő jegyzői engedély birtokában működjenek”.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.