Az államé lesz az Erzsébet tér

Áder János aggályait csak részben vették figyelembe a parlamentben

Katona Mariann

Katona Mariann

2016. december 12., hétfő 16:33, frissítve: hétfő 17:40

Néhol figyelembe vette, néhol teljesen figyelmen kívül hagyta a parlament többsége Áder János kifogásait, amelyekre hivatkozva két jogszabályt is visszaküldött az Országgyűlésnek. Az új szavazással mindenesetre az eldőlt, hogy az állam veszi át a fővárosi Erzsébet teret.

Hiába kifogásolta Áder János köztársasági elnök, az Országgyűlés kormánypárti többségének döntése értelmében mégis a fővárostól az állam kezébe kerül ingyenesen a budapesti Erzsébet tér.

A közpark átadásáról egyszer már elfogadott egy törvényt a parlament, az államfő azonban nem írta alá, hanem visszadobta a törvényhozásnak. Azt találta problémásnak, hogy a döntésről nem egyeztettek előzetesen sem a főpolgármesterrel, sem pedig a Fővárosi Közgyűléssel. Ez azonban nem befolyásolta a képviselők többségét. A fideszes Salacz László a szavazás előtt nem sokkal arra hivatkozott, hogy a tér jelentős része már eleve állami tulajdonban van. Egyetlen dolgot változtattak mindössze, a korábbi, december 15-ei átadási határidőt két héttel kitolták, december 31-ére módosították.

Ennél komolyabban vették a köztársasági elnök kritikáit egy olyan szabályozás kapcsán, amely – egyebek között – a gyógyszertárakban végezhető házkutatások rendjét határozza meg. Az eredeti elképzelés ugyanis igen jelentős lehetőségeket biztosított erre az „egészségügyi államigazgatási szervnek”, amely attól függetlenül is átkutathatott volna patikákat, hogy a tulajdonos ott van-e, sőt még a helyszínen lévő ügyfeleket is „felvilágosítás vagy magyarázat” adására kötelezhette volna.

Végül Áder János kritikáit megfogadva úgy írták át a szöveget, hogy a gyógyszertárak házkutatás jellegű vizsgálatát csak ügyészi jóváhagyás mellett lehet elvégezni, és kimondták, hogy csak azt lehet ellenőrizni, hogy a gyógyszertár megfelel-e a létesítési és működési engedélyhez szükséges feltételeknek.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Meglepő, de nem a téli sötétségben nő az öngyilkosságok száma

Mennyire határozza meg boldogságunkat a fény és miért veszélyesek a legújabb fényforrások?

Ficsor Benedek

Mácsai Pál: Semmi misztikus, játszani mindenki tud

Az Örkény alapító igazgatója a színházról, a Terápiáról, bulvárról, békülő szekértáborokról és a színház mély erkölcsösségéről. Interjú.

Szécsi Noémi

Feltárul Szabó Magda eddig kevésbé ismert szenvedélyes oldala

Az írónő szerelmei, avagy zavarba ejtő naplórészletek a kálvinista nagyasszony életéből.

Pintér Bence

„Öröm minden zsidónak”, vagy a nemzetközi jog semmibevétele?

Vélemények a Jeruzsálemmel kapcsolatos, múlt heti Trump-bejelentésről.