Az államé lesz az Erzsébet tér

Áder János aggályait csak részben vették figyelembe a parlamentben

2016. december 12., hétfő 16:33, frissítve: hétfő 17:40

Néhol figyelembe vette, néhol teljesen figyelmen kívül hagyta a parlament többsége Áder János kifogásait, amelyekre hivatkozva két jogszabályt is visszaküldött az Országgyűlésnek. Az új szavazással mindenesetre az eldőlt, hogy az állam veszi át a fővárosi Erzsébet teret.

Hiába kifogásolta Áder János köztársasági elnök, az Országgyűlés kormánypárti többségének döntése értelmében mégis a fővárostól az állam kezébe kerül ingyenesen a budapesti Erzsébet tér.

A közpark átadásáról egyszer már elfogadott egy törvényt a parlament, az államfő azonban nem írta alá, hanem visszadobta a törvényhozásnak. Azt találta problémásnak, hogy a döntésről nem egyeztettek előzetesen sem a főpolgármesterrel, sem pedig a Fővárosi Közgyűléssel. Ez azonban nem befolyásolta a képviselők többségét. A fideszes Salacz László a szavazás előtt nem sokkal arra hivatkozott, hogy a tér jelentős része már eleve állami tulajdonban van. Egyetlen dolgot változtattak mindössze, a korábbi, december 15-ei átadási határidőt két héttel kitolták, december 31-ére módosították.

Ennél komolyabban vették a köztársasági elnök kritikáit egy olyan szabályozás kapcsán, amely – egyebek között – a gyógyszertárakban végezhető házkutatások rendjét határozza meg. Az eredeti elképzelés ugyanis igen jelentős lehetőségeket biztosított erre az „egészségügyi államigazgatási szervnek”, amely attól függetlenül is átkutathatott volna patikákat, hogy a tulajdonos ott van-e, sőt még a helyszínen lévő ügyfeleket is „felvilágosítás vagy magyarázat” adására kötelezhette volna.

Végül Áder János kritikáit megfogadva úgy írták át a szöveget, hogy a gyógyszertárak házkutatás jellegű vizsgálatát csak ügyészi jóváhagyás mellett lehet elvégezni, és kimondták, hogy csak azt lehet ellenőrizni, hogy a gyógyszertár megfelel-e a létesítési és működési engedélyhez szükséges feltételeknek.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.