Az ÁNTSZ a szalmonellajárványról

tt

2012. augusztus 2., csütörtök 15:56, frissítve: csütörtök 16:26

Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) több országot – köztük Magyarországot is – érintő szalmonella okozta megbetegedésekről adott tájékoztatást honlapján, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint nincs ok aggodalomra.

Az ÁNTSZ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: Magyarországon a szalmonella összes típusa által okozott megbetegedések számában kedvező a kép: 2011-hez képest az 1–28. hét tekintetében több mint ötszázzal kevesebb megbetegedést regisztráltak. Csupán az úgynevezett Salmonella Stanley baktérium esetében növekedett meg az esetszám. Januártól júniusig összesen 63 betegnél mutatták ki ezt a baktériumot.

Nem kell aggódni

„Aggodalomra azonban nincs ok” – hangsúlyozta az ÁNTSZ. Ugyanis, mint írták, az egyes megbetegedések a megyék több mint felét érintették, de sehol nem halmozódtak, egymástól elkülönülve fordultak elő. Mivel ez a törzs Magyarországon elsősorban a kisgyermekeket fertőzte meg, a hányás, a hasmenés és az antibiotikum-kezelés miatt kórházi ellátásra is szükség volt.

Nincs járvány


Jelenleg a járványügyi szakemberek keresik az egymástól elszigetelten történt esetek közös jellemzőit. „Járvány nincs” – szögezte le az ÁNTSZ, ugyanakkor fokozottan felhívták a figyelmet a személyes higiénére, amely „nem csak e kórokozó esetében, de általánosan is követendő szabály egészségünk védelme érdekében”.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.