Az "arany órában" ellátást kell kapnia a betegnek

PR

2012. június 5., kedd 11:30

Szeptembertől integrált rendszerben működik a kórházi és az alapellátási orvosi ügyelet Veszprémben – közölte Rácz Jenő, a Veszprém megyei Csolnoky kórház főigazgatója kedden az MTI-vel.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint az egészségügyben már minden adat rendelkezésre áll az infokommunikációs forradalomhoz és Magyarország akár elektronikus egészségügyi, vagyis e-Health-nagyhatalom lehet.

Rácz Jenő elmondta: a városi önkormányzattal közös pályázat segítségével félmilliárd forintból SO2-s szintű sürgősségi osztályt hoztak létre a kórházban, ahol egész évben egykapus rendszerben, 24 órában valamennyi szakma vonatkozásában fogadják a beteget, a diszpécserszolgálatot az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el; ebbe a rendszerbe integrálódik az alapellátási orvosi ügyelet szeptember elsejével.

A főigazgató közlése szerint a beteg beérkezése után a kórházban az ügyeleti csapat dönti el, hogy milyen kezelésre van szükség, ehhez igénybe veszik a kórház biztosította diagnosztikai rendszert. Az integrált rendszer a meglévő forrásokat hatékonyabban használja és szakmailag magasabb színvonalú ellátást biztosít.

Korábban Szócska Miklós kijelentette: a csongrádi megyeszékhelyen és az ország több más pontján folyó kórházi beruházások kézzel foghatóan bizonyítják, hogy Magyarországon épül, fejlődik az egészségügy.

Az államtitkárság egyébként az egészségügyi alapellátás területének további fejlesztéséről kezdett konzultációsorozatot a háziorvosokkal Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Beneda Attila kabinetfőnök vezetésével.

Az új ügyeleti struktúra lényege, hogy az első, úgynevezett "arany órában" valódi ellátáshoz jusson a beteg, ahelyett, hogy azzal telik az idő, hogy a beteg maga kutakodik, hová is forduljon – összegezte Rácz Jenő. Megjegyezte: azért szeptembertől kezd működni az integrált rendszer, mert a nyári időszakban a költöztetésnek vannak szakmai kockázatai, de a kórház felkészült a szeptember elseji változásra.

A tünetek határozzák meg a sorrendet

Kiemelte, hogy a sürgősségi ellátás a valóban sürgős eseteket kezeli, nem az előre tervezhetőeket; minden sürgősségi ellátásban a tünetek határozzák meg a sorrendiséget, vagyis nem érkezési szempontok döntenek. Ez azt jelenti, hogy a kevésbé sürgős esetekben néha várakozniuk kell a betegeknek. Rácz Jenő leszögezte: az alapellátást igénybe vevő betegek joggal látják néha, hogy hosszabb a várakozás, de a sürgősségi ellátás prioritást kell, hogy élvezzen; viszont a kórházi infrastruktúra magasabb színvonalú ellátást biztosít mindenkinek.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.