Az átlagember kerül a középpontba + Videó

Kovács András

2012. május 29., kedd 11:26, frissítve: kedd 16:29

Rogán Antalt választotta meg a Fidesz-frakció új vezetőjének kedd délelőtti ülésén – jelentette be Lázár János, aki a Miniszterelnökség államtitkári pozícióját veszi át. Az új frakcióvezető elmondta, hogy a következő időszakban az átlagemberek problémáira fognak összpontosítani. Emellett bejelentette, hogy lemond fővárosi képviselői posztjáról.
A Magyar Nemzet információi szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kaphatja meg az uniós pénzek felülvizsgálatának hatáskörét, azaz az uniós „kasszakulcsot”. A fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) felügyelete alól hamarosan átkerülhet a június 1-jétől Lázár által vezetett Miniszterelnökségre.

A Fidesz-frakció két évre a párt parlamenti képviselőcsoportjának az élére választotta Rogán Antalt – jelentette be Lázár. A politikus megköszönte a képviselőcsoport eddigi munkáját. Rogán június 2-án veszi át a frakció vezetését, az átadás-átvétel nem lesz túlságosan bonyolult.

Rogán elmondta, hogy a párt frakciója a gazdasági válság ellenére nem felejtette el, hogy az ország újjászervezésére kaptak felhatalmazást. Fontos, hogy megszületett az új alaptörvény, a közigazgatás újjászervezése, valamint a határon túli magyarok könnyített állampolgársága – tette hozzá. Az ország problémáira koncentráltunk, így az államadósság csökkentésére – vélekedett a politikus.


Hosszú vita

Jelentős változások, megfelelő emberek a megfelelő helyekre – így értékelték a személycseréket az MNO-nak a politológusok. Olvassa el cikkünket itt az új pozícióba került honatyák eddigi  pályafutásáról.

Az elmúlt két év a fontos problémákról szólt, míg mostantól az átlagemberek problémáira kell figyelni – hangsúlyozta Rogán. Nem riadtunk vissza, hogy más gazdasági érdekcsoportok rovására odafigyeljünk különféle rétegekre – utalt az elmúlt időszakra az új frakcióvezető. A fő kérdés mostantól, hogy milyen módszerekkel tudunk segíteni az átlagpolgároknak – hangsúlyozta Rogán. A józan ész alapján gondolkozom, és e téren nem kívánok megváltozni, nem fogom elkerülni a vitákat – tette hozzá. „Szeretném elérni, hogy a parlamentben a józan ész alapján folyjanak a viták.”


Rogán a tranzakciós illetékről elmondta, hogy ez egy hosszú vita lesz, a végszavazás június végére várható. Szeretnénk konzultációkat lefolytatni, de nem hallgatunk a gazdasági érdekcsoportok véleményére, hanem arra, hogyan segíthetjük az átlagemberek életét – tette hozzá. A vállalkozások életét nem nehezítheti semmi, ezért újra kell gondolni a tranzakciós illetéket, így a cél, hogy a pénzügyi spekulációt érdemben adóztassuk – hangsúlyozta a politikus.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

 

Hutiray Gyula jöhet

Várhatóan Hutiray Gyula városfejlesztési főpolgármester-helyettes váltja Rogán Antalt a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójában. Tarlós István főpolgármester egy más témában tartott keddi sajtótájékoztatón az MTI kérdésére elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos egyeztetések már megtörténtek, így nagy valószínűséggel Hutiray Gyulával egészül ki a frakció. Hutiray Gyulát tavaly május 25-én választották főpolgármester-helyettessé, ő a beruházásokért, a kiemelt fejlesztésekért, az európai uniós ügyekért, projektmenedzsmentért, valamint városfejlesztési és városrendezési feladatkörök szakmai irányításáért felel

„Szociális deficit van”

A jegybanktörvény alapvető ura a kormány, ez a törvény, ami a parlament elé kerül, a brüsszeli bizottság által megfogalmazott kéréseknek megfelelően lett kialakítva – vélekedett Rogán. Június 1-jével megválok a fővárosi képviselőségtől, de a polgármesteri címet megtartom – tette hozzá. Rogán szerint az elmúlt két évnek a fordulópontja a túlzottdeficit-eljárás lezárása lehet, amivel az örökséget magunk mögött tudhatjuk. Június végétől a magyar gazdaságpolitika a jövőre koncentrálhat – tette hozzá.

 

Lázár a Miniszterelnökség feladatköréről elmondta, hogy a koordinációs jellege erősödni fog. A 106 egyéni választókerület fejlesztéspolitikai céljainak meg kell valósulnia, „nekem ebben megfelelő felelősségem lesz.”

Lázár hangsúlyozta, hogy nem demokratikus, hanem szociális deficit van Magyarországon, az utóbbit csökkenteni kell – tette hozzá. Sikereket kell felmutatni, ami a legnagyobb kihívás a jövőben – mutatott rá a Miniszterelnökség államtitkára.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

 

A Belváros polgármestere meglehetősen aktív politikus, mivel korábban ő volt a Fidelitas egyik alapítója, majd a 2006-os kampányban vállalt aktív szerepet. A választásokig hátralévő időben neki kell kézben tartania a kormánypárti frakciót, de vélhetően az V. kerületről és a fővárosról sem „veszi le a szemét”. Rogán Antal pályafutásáról bővebben ide kattintva olvashat.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.