Az egyszeri uzsorázásért is háromévi börtön járhat a jövőben

MNO-BL

2011. október 16., vasárnap 11:29

Hétfőn az uzsora-bűncselekmény szigorúbb szankcionálásáról dönthet az Országgyűlés, majd a képviselők megkezdik annak a fideszes javaslatnak a tárgyalását, amely elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert közterületen laknak. Kedden a parlament megvitatja a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről szóló kormányzati jelentést, szerdán pedig az LMP kezdeményezésére politikai vitanap lesz a nők közéleti részvételének erősítéséről.

A hétfői ülésnapon szavaz a Ház a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról. A kormány azt kezdeményezte, hogy az uzsora-bűncselekmény tényállási elemei közül vegyék ki az üzletszerűséget, és az legyen minősítő körülmény. Így akár az egyszeri uzsorázást is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik a jövőben. Ugyanakkor a tervezett változás alapján korlátlanul enyhíthetné a bíróság azoknak a büntetését, akik még azelőtt jelentik az uzsora-bűncselekmény elkövetését, hogy az a hatóság tudomására jutott volna.

Döntenek a képviselők a Gazdasági Versenyhivatal elmúlt évi beszámolójának elfogadásáról, és arról is, hogy az 1566-os ostromra emlékezve a leghősiesebb város címét adományozzák Szigetvárnak, továbbá megválasztják az innovációs és fejlesztési eseti bizottság elnökét.

A napirend előtti felszólalások, az interpellációs időszak és a határozathozatalok után az Országgyűlés megtárgyalja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), valamint jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavalyi zárszámadását, majd Kósa Lajos (Fidesz) indítványát, amely megszüntetné azt a szabályt, hogy az oktató-nevelő munkát végző vezető beosztású közalkalmazottak két jogcímen – a munkakörük és a beosztásuk után is – kaphatnak pótszabadságot; az érintettek a jövőben csak a nagyobb mértékű pótszabadságra volnának jogosultak.

A Ház ezután általános vitát folytat a szabálysértési törvény módosításáról. Fideszes politikusok – köztük több fővárosi önkormányzati vezető, így Rogán Antal belvárosi, Papcsák Ferenc zuglói és Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, valamint a VIII. kerületet vezető és a kormánypárti frakció hajléktalanügyi referensévé kinevezett Kocsis Máté – azt javasolják, hogy minősüljön szabálysértésnek a „közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmának ismételt megszegése”. Magyarán, hogy elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthassák azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor vonnak felelősségre azért, mert az utcán laknak. A kormánypárti politikusok indoklásukban azzal érvelnek az elzárás lehetősége mellett, hogy a hajléktalanok esetében a pénzbüntetés nehezen végrehajtható, és kevés a visszatartó ereje.

Kedden a Ház megtárgyalja a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről szóló jelentést, amelyet a kormánynak kétévente kell a parlament elé terjesztenie. Szintén kedden lesz az általános vitája az agrárgazdaság tavalyi állapotáról szóló jelentésnek. Szerdán az LMP-s Ertsey Katalin kezdeményezésére politikai vitanapot tart az Országgyűlés a nők közéleti, politikai részvételének erősítéséről. A vitanap megtartását fideszes, KDNP-s és jobbikos képviselők is támogatták aláírásukkal.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja