Az ellenzéknek semmilyen „gyógyszere” sincs

Kovács András

2012. április 18., szerda 11:45

Áder János azért válhatott a Fidesz köztársaságielnök-jelöltjévé, mert a párt képes volt az elmúlt 15 évben a maga által kijelölt utat bejárni – állapítja meg a Méltányosság Politikaelemző Központ a politikus hétfői jelölése kapcsán. Rávilágítottak arra is, hogy az ellenzék esetében nemhogy megvalósult célokról nem lehet beszélni, hanem azok ismeretéről sem.

Hétfőn eldőlt, hogy Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke Áder János fideszes európai parlamenti képviselőt javasolta köztársasági elnöknek a kormánypárti frakciószövetség ülésén. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: Áder – akivel több egyeztetést is lefolytatott a miniszterelnök – vállalja a jelölést, a kormánypárti frakciószövetség pedig egyöntetűen támogatta őt.  

Áder közleményében azt írta, az elmúlt napokban volt ideje szembenézni a feladat súlyával és személyes felelősségével, mindent alaposan mérlegre tett, és úgy döntött, elfogadja a jelölést, csaknem három év után hazatér Brüsszelből, és lemond párttagságáról. Az 53 éves politikus – aki volt a Fidesz ügyvezető alelnöke, 1998 és 2002 között az Országgyűlés elnöke, majd egy cikluson át a Fidesz parlamenti frakcióvezetője – hozzátette, rendszerváltó politikusként az elmúlt 24 évben mindvégig a magyar demokrácia szolgálatában állt, bármilyen feladat elé állította a sors.

Az ellenzéki pártok egységesen elutasították Áder államfővé választását, az LMP, az MSZP és a Demokratikus Koalíció nem fog részt venni a szavazáson, míg a Jobbik nemmel fog voksolni. Elemzők szerint több mint húsz év után első alkalommal ülhet hivatásos politikus a köztársasági elnöki székbe.

Nem volt ellenszer

A köztársasági elnöki posztra jelölt Áder János személye nem azért érdekes, mert – ahogy az ellenzéki térfélen mondják – ismét egy pártkatona kerül a legmagasabb közjogi méltóságba, hanem a kiteljesülő generációváltás miatt – mutat rá legfrissebb értékelésében a Méltányosság Politikaelemző Központ. Az intézet idézi Stumpf Istvánt, aki 2007-ben úgy fogalmazott: hét éven belül (azaz 2014-ig) generációs alapon kicserélődik a politikai elit, s az „elitvezérelt” társadalmat „elitkihívó” társadalom váltja majd fel.

Úgy látják, a Fidesz kiemelt céljának tekintette, hogy fő tényezője legyen a mielőbbi nemzedékváltásnak, éppen ezért Áder államfői jelölése – az előzmények figyelembevételével – egyáltalán nem logikátlan lépés. A Méltányosság szerint Áder azért kerülhet ebbe a pozícióba, mert Magyarországon a Fidesz az a párt, amely – immár 15 éve – a maga által kijelölt utat képes volt bejárni, vagy másképpen: akaratát a többiekre kényszeríteni.

A Fidesz korábbi és mai ellenzékét alkotó pártok ebben a versengésben nem voltak elég hatékonyak, s a Fidesz-féle nemzedékváltás-teóriával szemben nem tudtak hatékony ellenszereket kitalálni – vélekedik az intézet. Tény, hogy a Fidesz lassacskán minden generációs célját valóra váltja, miközben az ellenzék esetében nemhogy valóra vált célokról nem beszélhetünk, de magukat a célokat sem ismerjük pontosan – derül ki az elemzésből.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.