Az élvonalba kerül a Pázmány

PR

2012. október 1., hétfő 15:31

Európai szinten is példamutató fejlesztésekbe és tehetséggondozásba kezd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) az Új Széchenyi Terv keretében elnyert nagy összegű, 1,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően – hangzott el hétfőn egy konferencián az egyetemen.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) egyik pályázatán 920 millió forintot nyert az egyetem, a másikban 314,5 milliót. A Pázmány három kara által összeállított három, egységet alkotó alprojekt kapcsolódik az Európai Unió tudományos és technológiai céljaihoz, valamint az Új Széchenyi Terv húzóágazataihoz.

Négy magyar egyetem is szerepel a felsőoktatási intézmények legfrissebb világranglistáján – számolt be korábban a Magyar Nemzet.

A PPKE a projekt keretében több éven át végez majd nemzetközi jelentőségű kutatásokat három kiemelt területen: a bionikában, valamint „Európa a nagyvilágban” és „kormányzás és közjó” témában. A program szakmai vezetője Roska Tamás akadémikus, egyetemi tanár.

Az esemény alkalmából kiosztott sajtóanyag szerint az egyetem kutatási tevékenysége napjaink új dolgai felé fordul, az elmúlt évtized ugyanis elemi erővel vetette fel annak szükségességét, hogy Európa és a nagyvilág vonatkozásában a globalizáció kihívásaira reflektáljon, illetve újragondolják az állam szerepét a társadalom és a gazdaság világában.

A kutatások élvonalába kerülnek az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló projektekkel

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntőjében a program kapcsán kiemelte, hogy „a nem jelentéktelen támogatásnak” köszönhetően a kutatások élvonalába kerül az egyetem.

Közös érdeket szolgálnak a Pázmány kutatásai
Közös érdeket szolgálnak a Pázmány kutatásai

Reményei szerint olyan eredmények születnek a „közösség által összeadott” pénz felhasználásával, amelyek nemcsak a nemzet, hanem az egész emberiség érdekét szolgálják. „Remélem, hogy olyasmivel tudják gazdagítani a közösséget, az egyetemet, az országot, az emberiség tudását, amelyre égetően szükség van korunk nagy kihívásainak megoldásában” – fogalmazott.

A természettudományos kutatásokra is szükségünk van

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szerepéről kiemelte: „Hitünk számára szükségünk van arra, hogy a valóság ismeretének élvonalában legyünk. A hitünk a valóságról szól (...), ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak a szellemtudományok fontosak, hanem a természettudományos kutatásokra is szükségünk van”, mert ezek, ahogy a hit, az emberről és a világról szólnak.

Az Új Széchenyi Terv fejlesztési területeinek kialakítását csaknem másfél éves elemzői munka előzte meg, amelyben több száz elemző és kutató, szakterületét kitűnően ismerő gazdasági szakember vett részt – olvasható az ujszechenyiterv.gov.hu oldalon. A terv ismertetése szerint az így elkészült vitairatot 2010. július 28-án mutatta be a kormány. A vitairathoz beérkezett több száz fejlesztési javaslatot a novemberig tartó szakmai konzultációsorozat keretében vitatták meg. A társadalmi egyeztetések során a vállalkozásoktól, szakmai és civil szervezetektől, önkormányzatoktól és magánemberektől kapott fejlesztési elképzelések beépültek az Új Széchenyi Tervbe. A terv eredményeit Orbán Viktor kormányfő júliusban ismertette.

Egyedülálló alkotótevékenység a Pázmányon

Szuromi Szabolcs Anzelm rektor hangsúlyozta: e projektek révén az egyetem képes bemutatni „nemcsak a forradalmi módon fejlődő csúcstechnológiákban (molekuláris bionikában, infobionikában, kiloprocesszoros chiptechnológiában) való egyedülálló alkotótevékenységét”, hanem programjai kellően alátámasztják a humán- és a társadalomtudományok területén folyó széles interdiszciplináris és multidiszciplináris kutatásait is.

A PPKE világviszonylatban is elismert kutatásai kiegészülnek a nagy hagyományokkal rendelkező hittudományi képzéssel, s az egyetem a kánonjogtörténet területén is európai központtá tudott válni. Hasonlóan fontos az európai jog, nemzetközi jog és a jogelmélet területén nemzetközileg is elismert tevékenység – mondta a rektor.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.

Kuthi Áron

Későn ébredt az összes kisebbségi magyar párt

Öt hét alatt még legalább 300 ezer aláírást kell összegyűjteni az őshonos kisebbségek uniós védelme érdekében. A kudarcot is meg kell tudni magyarázni.

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.