Az EU vizsgálni fogja Orbán kisvasútját

2016. június 20., hétfő 08:30, frissítve: hétfő 11:05

A hírről a brit Daily Telegraph online kiadása számolt be.

„Orbán Viktor magyar miniszterelnököt vizsgálják egy kétmillió eurós EU-támogatás »abszurd« vasútvonalra költése miatt” – nagyjából így lehetne lefordítani a brit The Daily Telegraph online kiadásán megjelent cikk címét.

A konzervatív brit lap budapesti tudósítója szerint amiatt indulhat vizsgálat Brüsszelben, hogy a pályázatban 2500–7000 napi utast ígértek, ám az első hónapban napi szinten mindössze harmincan vették igénybe a felcsúti nosztalgiajáratot. Az Európai Unió a projekt nyolcvan százalékát finanszírozta.

A cikkben említést tettek az alcsútdobozi Habsburg-birtokról – amelyet 2011-ben vásárolt meg Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző –, valamint a felcsúti Pancho Arénáról is. Utóbbi miatt Orbánt párhuzamba állították Nicolae Ceausescu román diktátorral is.

A felcsúti kisvasutat mi is kipróbáltuk, tapasztalatainkról itt olvashat. Emellett körülnéztünk az országban, hogy mely kisvasutakra lett volna ésszerűbb költeni azt a pénzt, amelyet a napi harminc utast szállító felcsúti vonalra vertek el. Erről részletesebben itt tájékozódhat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.